Mainos

VM: Uudella hallituksella ei varaa menolisäyksiin tai veroaleen

Valtiovarainministeriön tuoreen selvityksen mukaan Suomen talouskasvu hidastuu seuraavalla hallituskaudella huomattavasti.

Seuraavalla hallituskaudella ei valtiovarainministeriön mukaan ole varaa uusiin menojen lisäyksiin tai veroastetta alentaviin veronkevennyksiin.

Julkisen talouden ylijäämä jää tänään julkistetun selvityksen mukaan vaalikauden lopulla kaksi miljardia euroa pienemmäksi kuin väestön ikääntymisen vaikutuksiin varautuminen edellyttäisi.

Ministeriön mukaan työllisyys paranee vuosina 2007-2011 selvästi vähemmän kuin yleensä on asetettu tavoitteeksi. Työllisyyden ennakoidaan paranevan vaalikaudella noin 20 000 hengellä.

Valtiovarainministeriö arvioi Suomen talouskasvun hidastuvan seuraavalla hallituskaudella merkittävästi. Talouden kasvuvauhti painuu jo 2011 vain 1,8 prosenttiin.

Työvoimasta tulee vaalikauden aikana pulaa ja työttömyys muuttuu kokonaan rakenteelliseksi väestön vanhenemisen kiihtyessä.

Selvityksen julkisen talouden liikkumavarasta on laatinut VM:n kansantalousosasto.

Etlan Korkman: Nykymenon jatkaminen johtaa umpikujaan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Sixten Korkmanin mielestä valtiovarainministeriön selvityksen sanoma on, että työn verotuksen keventäminen on haaste, joka pakottaa puuttumaan julkisen sektorin menopaineisiin.

- Tämä laskelma muistuttaa meitä siitä, että nykymenon jatkaminen passiivisesti johtaa rahoitukselliseen umpikujaan, ei huomenna, mutta pitkällä tähtäimellä. Tilanteessa, jossa kuitenkin pitäisi työn verottamista keventää, eikä suinkaan lähteä kiristämään, Korkman sanoo.

Hänen mukaansa työn verotusta on mahdollista keventää, jos lähdetään talkoisiin julkisen sektorin menojen kehityksen rajoittamiseksi.

- Tämä on fiksu paperi, jota poliitikkojen kannattaa pysähtyä pohtimaan ja kertomaan oma tulkintansa sen sanomasta, Korkman toteaa.

Julkisen talouden ylijäämä jää VM:n tekemän selvityksen mukaan vaalikauden lopulla kaksi miljardia euroa pienemmäksi kuin väestön ikääntymisen vaikutuksiin varautuminen edellyttäisi.

- Tästä on kaksi johtopäätöstä. Löysillä lupauksilla, jotka mahdollisesti tullaan heittämään tiskiin keskustelussa, ei ole mitään pohjaa. Toinen johtopäätös on, että jos tästä umpikujasta halutaan ulos ja luoda liikkumavaraa, niin se voidaan tehdä tietoisella talouspolitiikalla, toteaa johtaja Jussi Mustonen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

EK:n mielestä tulevaan hallitusohjelmaan tulisi kirjata täystyöllisyystavoitteen lisäksi kunnianhimoiset tuottavuustavoitteet.

VM:n selvityksen mukaan työvoimasta on tulossa pulaa ja työttömyys muuttuu kokonaan rakenteelliseksi.

- Väärä tulkinta VM:n selvityksestä on se, ettei mitään voida tehdä, eikä mihinkään ole varaa. Se mitä siitä pitäisi löytää on, että työllisyyden kehitys ratkaisee liikkumavaran ja sen miten julkinen talous kestää ikääntymisen vaikutuksen, sanoo SAK:n ekonomisti Olli Koski.

Kosken mukaan huomio tulisi kiinnittää työllisyysasteeseen. Hänestä toimenpiteitä on mahdollista tehdä, mutta niiden pitää olla sellaisia, jotka tukevat työllisyyskehitystä ja parantavat työllisyysastetta.

Puolueet löysivät VM:n arviosta omat linjansa

Valtiovarainministeriön perjantaina julkistama selvitys valtiontalouden kehityksestä jakoi näkemykset hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä. Suurimmat puolueet ottivat asiaan kantaa tiedotteilla.

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen mukaan VM:n arvio vastaa puolueen arviota 4-5 miljardin euron jakovarasta.

Vanhanen korostaa, että keskusta ei kuitenkaan käyttäisi valtion velan lyhentämiseen yhtä paljon varoja kuin ministeriö, vaan keskittyy paremman talouskehityksen aikaansaamiseen.

Hän muistuttaa, että neljä vuotta sitten ministeriön arvioissa ei nähty edellytyksiä menojen kasvuun.

Myös SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma muistutti, että VM:n arvioiden pohjana on kehitys, johon ei aktiivisesti puututtaisi. Hän korostaa, että laskelmien lähtökohtana on vain 20000 työpaikan lisäys neljän vuoden aikana, mikä on 80000 vähemmän kuin mihin on pystytty ja mihin nyt tähdätään.

Heinäluoman mukaan raportti sanoo ensimmäistä kertaa ääneen sen, että veronkevennyksillä ei enää ole samaa työllisyyshyötyä kuin aikaisemmin.

Oppositio katsoo raportin tukevan omia näkemyksiään

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan selvitys tukee puolueen näkemyksiä.

Ministeriön arvio, että talouden liikkumavara ei anna mahdollisuuksia suuriin menolisäyksiin, todistaa Kataisen mielestä SDP:n ja keskustan syyllistyvän vastuuttomiin vaalilupauksiin.

Katainen katsoo raportin tukevan myös kokoomuksen esittämiä keinoja paremman työllisyyskehityksen saavuttamiseksi ja julkisen talouden vahvistamiseksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhosen mielestä selvitys osoittaa, että hallituksen huono työllisyydenhoito on vienyt pohjaa julkisen talouden liikkumavaralta.

Korhosen mukaan selvityksessä perustellaan hyvin, miksi nyt on luovuttava suurituloisten verokevennyksistä.

Vihreiden varapuheenjohtaja Anni Sinnemäki pitää vastuuttomina SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajien esittämiä näkemyksiä, joissa he "suoralta kädeltä torjuvat VM:n arvion siitä, että ensi vaalikaudella ei ole varaa veronkevennyksiin ja menolisäyksiin".

Sinnemäen mukaan on selvää, että hallituksen runsaiden veronkevennysten tiellä ei voida jatkaa. Vaalilupausten sijaan tulisikin palata reaalipoliittiseen maailmaan ja korjata tulevaa epätasapainoa julkisen talouden rahoituksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.