Mainos

VM: Talouskasvu jatkuu ripeänä

Valtiovarainministeriö ennustaa työttömien määrän supistuvan tänä vuonna 34 000 henkilöllä ja koko vuoden työttömyysasteen alenevan vajaaseen 15 prosenttiin. Ensi vuonna luku olisi lähellä 13,5 prosenttia. Etenkin työvaltaiset alat kuten rakentaminen ja palvelut laajenevat.

Tänään julkistetun suhdanne-ennusteen mukaan talouden kasvu jatkuu ripeänä. Kokonaistuotanto kasvaa 4,5 prosenttia tänä ja lähes 4 prosenttia ensi vuonna. Euroopan talouskasvu piristää vientiä. Sen ministeriö arvioi lisääntyvän 5,5 prosenttia.

Metalliteollisuudessa viennin kasvu jäisi kolmeen prosenttiin ja metsäteollisuudessa kasvu nopeutuisi yhdeksään prosenttiin. Tuonnin arvioidaan kasvavan tänä vuonna kuusi prosenttia.

Kuluttajahinnat nousevat keskimäärin runsaan prosentin viime vuodesta. Ensi vuonna nousu on pari prosenttia, jos uusi tulosopimus on maltillinen eikä hintapaineita tule muista kotimaisista kustannuksista tai tuontihinnoista.

Valtion rahoitusalijäämä supistuu kuluvana vuonna 10 miljardia, mutta velkaa tarvitaan yhä lisää. Valtiontaloudella on ennusteen mukaan velkaa vuoden loppuun mennessä 423 miljardia markkaa. Se on 71 prosenttia kansantuotteesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.