Mainos

VM: Talous kasvaa vuosittain 3,5%

Valtiovarainministeriön mukaan lähivuosinakaan ei ole varaa veronkevennyksiin. Jos veroja alennetaan, samanaikaisesti on leikattava valtion menoja. Suomen talous kasvaa ministeriön mukaan viiden seuraavan vuoden aikana EU-maita nopeammin ja viennin lisäksi kasvua syntyy selvästi myös kotimaassa. Työttömyys ei kuitenkaan hellitä. Viiden vuoden kuluttuakin työttömiä on vielä kymmenen prosenttia työikäisestä väestöstä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ilmoitti alkuvuodesta olevansa talouden kasvun suhteen optimisempi kuin koskaan aiemmin tämän hallituskauden aikana. Eilen hän toisti sanomansa.

Valtiovarainministeriön vuosia 1996-2001 koskevan ennusteen mukaan talous kasvaa vuosittain 3,5 prosenttia. Kasvun myötä valtion velan osuus kokonaistuotannosta alkaa vuoden 1999 jälkeen supistua. Velan markkamäärä kuitenkin kasvaa koko tarkastelujakson ajan.

Vuosien 1997-2001 aikana julkisessa taloudessa kertyy pitkästä aikaa rahoitusylijäämää. Näin tapahtuu, jos kasvu- ja muut ennusteet toteutuvat.

Työttömyysaste alenee tämän vuoden 14,4 prosentista kymmeneen prosenttiin. Vaihtotaseen ylijäämän osuus kokonaistuotannosta supistuu runsaasta kolmesta prosentista 2,5 prosenttiin. Suomi täyttää Euroopan rahaliiton Emun lähentymiskriteerit.

Suuren velan ja julkisen sektorin alijäämän takia valtion tiukka linja Niinistön mukaan kuitenkin säilyy. Hän muistuttaa, että ilman aiemmin tehtyjä leikkauspäätöksiä valtiontalouden alijäämä olisi kymmeneksen suurempi kuin mitä se nyt on.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.