Mainos

VM: Suomen kilpailukyky varsin hyvä

Suomen kansantalouden kilpailukyky on kokonaisuutena varsin hyvä kehittyneisiin teollisuusmaihin verrattuna. Tämä käy ilmi valtiovarainministeriön tekemästä laajasta tilastovertailusta, jossa tarkastellaan Suomea taloudellisena toimintaympäristönä. Kilpailukyvyn kannalta suurimmat ongelmat liittyvät raportin mukaan työn korkeaan verotukseen ja työmarkkinoiden toimintaan.

Suomen vahvuuksia ovat valtiovarainministeriön mukaan ennen muuta nykyaikainen teknologia, tasokas viestinnän infrastruktuuri, kilpailukykyinen yritys- ja pääomaverotus sekä nuorten ikäluokkien hyvä koulutustaso. Kansainvälistä kilpailukykyä vahvistavat myös kansantalouden suotuisat kasvuedellytykset, kansalaisten hyvä perusturvallisuus ja oikeusvaltion periaatteiden toteutuminen.

Suomea verrataan raportissa kahdeksaan maahan, jotka ovat Saksa, Britannia, Yhdysvallat, Hollanti, Ruotsi, Tanska, Irlanti ja Uusi-Seelanti. Maita ei selvityksessä aseteta paremmuusjärjestykseen.

-Suomella on kilpailukykyä ajatellen lukuisia vahvuuksia ja heikkouksia, jotka edellyttävät toimintaympäristön jatkuvaa kehittämistä. Vahvuuksien ja heikkouksien tunteminen on tärkeää. Sen sijaan kokonaisarvio kilpailukyvystä riippuu siitä, mistä näkökulmasta asiaa kulloinkin tarkastellaan, toteavat raportin tekijät.

Raportin tavoitteena on selvittää, mitkä ovat Suomen edellytykset vetää puoleensa kannattavaa yritystoimintaa ja pitää yllä kasvua sekä korkeaa elintasoa. Kilpailukyvyn merkitys korostuu talouden globalisaation myötä, koska se lisää myös kilpailua tuotannon sijoittumisesta.

Selvityksen ydinaineistona on laaja kansainvälinen tilastovertailu, jossa erillisiä tarkastelukohteita ovat talouden kasvuedellytykset, toimintaympäristön vakaus, koulutus, työmarkkinat, palkkataso, verotus, infrastruktuuri, teknologiaympäristö, yhteiskunnan turvaverkko sekä ympäristön tila.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.