Mainos

VM vakuuttaa: Venäjä-pakotteiden suora vaikutus vähäistä

Eri ministeriöiden yhteinen työryhmä arvioi Venäjä-pakotteiden ja vastapakotteiden taloudellisten vaikutusten jäävän vähäisiksi.

Työryhmän raportin mukaan pakotteilla ja Venäjän vastapakotteilla on merkittäviä vaikutuksia eräiden yritysten ja sektoreiden näkymiin, mutta niiden suorat vaikutukset talouteen ovat kuitenkin vähäisiä.

Raportissa todetaan, että Venäjän talouskasvu on hidastunut pakotteista riippumattomista syistä jo vuodesta 2013 alkaen, mikä on heijastunut Suomen talouskehitykseen.

Venäjä asetti elokuun alussa elintarvikkeiden tuontikiellon. Sen seurauksena Suomen elintarvikevienti Venäjälle putoaa alle neljännekseen normaalitilanteesta. Suurin välitön vaikutus on maitosektorille, raportissa sanotaan.

Ei ratkaisevaa vaikutusta Suomen talouteen

Työryhmä julkisti myös riskiskenaarion, jossa Venäjän talous taantuu jyrkästi vuoden 2014 jälkimmäiseltä puoliskolta vuoteen 2016 saakka ja tuonti vähenee vuoden 2013 tasoon nähden noin kolmanneksella.

Kansantalousosaston laatiman riskiskenaarionkaan mukaan Venäjän talouden hidastuminen ei vaikuttaisi ratkaisevasti Suomen talouden kokonaiskuvaan.

Ministeriöiden kansliapäällikkökokous asetti 18.8.2014 työryhmän arvioimaan EU:n Venäjä-pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden taloudellisia vaikutuksia.

Raportin laatimiseen ovat osallistuneet valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ulkoministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Valtion taloudellinen tutkimuslaitos.  

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Suomen valtion tulot ovat ensi vuonna jäämässä puoli miljardia euroa pienemmiksi kuin mitä aiemmin on arvioitu.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.