Mainos

VM päätti euriborista

Valtiovarainministeriö on on tehnyt päätöksen heliborkorkojen korvaamisesta erääntymisajoiltaan vastaavilla euriborkoroilla ensi vuoden alusta alkaen.

Koko euroalueen uudet lyhyet viitekorot julkaistaan tammikuun alusta lähtien samaan aikaan kuin heliborkorot nykyisin Suomessa. Suomen Pankki ja Pankkiyhdistys lopettavat heliborkorkojen noteeraamisen ensi vuoden alusta alkaen. Rahamarkkinoiden lyhyiden viitekorkojen noteeraus siirtyy tuolloin eurooppalaisista pankeista muodostetulle pankkipaneelille. Siihen on hyväksytty jäseniksi yhteensä 57 noteerauksia antavaa pankkia.

Valtiovarainministeriön mukaan euribor soveltuu käytettävissä olevista vaihtoehdoista parhaiten korvaamaan heliborit. Lähes kaikki euron käyttöön ottaneet EU-maat korvaavat kansalliset viitekorkonsa euriborilla, kerrottiin valtiovarainministeriöstä. Korkonoteerauksia antavat euribor-pankit ovat euroalueella toimivia johtavia pankkeja, joilla on hyvä luottokelpoisuus. Euroalueen rahamarkkinoiden moninaisuuden huomioon ottamiseksi paneelissa on vähintään yksi pankki jokaisesta EU-maasta.

Pankkipaneeliin kuuluu 47 pankkia euroalueelta. Suomesta mukana on Merita Pankki. Lisäksi paneeliin kuuluu neljä pankkia euroalueen ulkopuolisista EU-maista sekä kuusi suurta kansainvälistä pankkia, joilla on merkittävää toimintaa euroalueella. Euribornoteeraukset perustuvat 365 päivän laskentaperusteeseen kuten Suomen Pankin laskemat heliborkorotkin. Euroopan unionin pankkiyhdistysten liitto ja Englannissa toimiva rahoitusmarkkinayhdistys ACI ovat valinneet Bridge Telerate -nimisen yhtiön laskemaan ja julkaisemaan euriboria. Euribor on lyhenne englanninkielisestä ilmaisusta "EURO Interbank Offered Rate". Se tarkoittaa pankkien välisten rahamarkkinaluottojen korkotarjousta. Euribor-noteeraukset lasketaan päivittäin pankkipaneelin tarjousten perusteella kello 11.00 Brysselin aikaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.