VM: Osinkovero 25 prosenttiin

Tulo- ja varallisuusverotukseen ehdotetaan perusteellisia muutoksia.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että yhteisöverokanta ja henkilöiden pääomaverokanta lasketaan 29 prosentista 25 prosenttiin. Samalla osinkotulot pantaisiin taas verolle ja varallisuusverosta luovuttaisiin kokonaan.

Perjantaina julkistetussa ehdotuksessa esitetään, että muutokset voitaisiin saattaa voimaan vuoden 2004 alusta lukien. Muutostarpeita perustellaan mm. verojärjestelmän kansainvälisen kilpailukyvyn ylläpidolla ja EU:n lainsäädännön vaatimuksilla.

Työryhmä korostaa myös, että ansiotulojen verotuksen keventämistä pitäisi jatkaa kaikissa tuloluokissa. Valtionverotuksessa ansiotulojen verotusta muutettaisiin vuosina 2004-2007 siten, että korkein marginaaliveroaste alenisi 50 prosenttiin.

Vapaaehtoisten eläkevakuutuksien maksujen veroalennusoikeus siirtyisi työryhmän ehdotuksen mukaan pääomatuloihin.

Verotuksella tuettu eläkesäästäminen laajenisi koskemaan myös säästämistä sijoitusrahastoihin. Aikanaan nostettavaa eläkettä verotettaisiin pääomatulona. Vähennyskelpoista määrää rajoitettaisiin, eläkeikää korotettaisiin ja eläketurvan tasovaatimuksesta luovuttaisiin, ehdottaa työryhmä.

Monet muutosehdotukset johtuvat kansainvälisistä tarpeista. Esimerkiksi yhtiöveron hyvitysjärjestelmä, jonka takia osinkotulot ovat säilyneet verottomina, on EU-oloissa ongelmallinen, sillä se koskee vain suomalaisia osakeyhtiöitä.

Monet vastaavaa järjestelmää käyttäneet maat ovat siitä luopuneet ja se on katoamassa muissakin sitä soveltaneissa EU-maissa.

Sama koskee varallisuusveroa. Suomessa pitäisi siksi siirtyä järjestelmään, josta osinkotulosta maksetaan veroa pääomatuloverokannan mukaan. Kun myös osakeyhtiö maksaa voitostaan 25 prosenttia veroa, nousisi voiton kokonaisverorasitus 43,75 prosenttiin, mikä on kansainvälistä keskitasoa.

Myös luovutusvoittojen verotukseen esitetään muutoksia. Hankintameno-olettama tulisi 40 prosentin tasolle sellaisessa omaisuudessa, joka on omistettu yli 10 vuotta. Nyt 10 vuotta vanhan omaisuuden oletettu hankintameno on 50 prosenttia, ellei myyjä pysty toisin todistamaan. Tämä muutos kiristäisi pääomatulojen verotusta kompensaationa alennetulle verokannalle.

Etujärjestöt tyrmäävät muutosehdotuksen

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen tyrmää verotusta selvittäneen asiantuntijaryhmän ehdotuksen palaamisesta yhtiön jakaman voiton kahdenkertaiseen verottamiseen täysin perustelemattomana veronkiristyksenä, joka vaarantaisi koko järjestelmän toiminnan.

Jaetun voiton vero kiristyisi nykyisestä 29 prosentista 43,75 prosenttiin. Samalla pääomaverotuksen neutraalisuus heitettäisiin romukoppaan.

-Kahdenkertainen verotus kohdistuisi ankarana iskuna tavallisiin säästäjiin ja yrittäjiin. Tämä ei ole hyväksyttävää.

Myös Keskuskauppakamari tyrmää valtiovarainministeriön ylijohtajan Lasse Arvelan työryhmän esittämän osinkoveromallin. Malli merkitsisi Keskuskauppakamarin mukaan osinkoverotuksen rajua kiristymistä. Keskuskauppakamarin mukaan uuden osinkoveromallin myötä osakeyhtiöstä tulisi verotuksellisesti hyvin epäedullinen yritysmuoto.

Suomen Yrittäjät sanoo verotyöryhmän osinkoveroesityksen olevan tyrmäysisku yrittäjyydelle. Omaan yritykseen varansa sijoittaneen yrittäjän kokonaisverotus nousisi selvästi keskiverto palkansaajaa kireämmäksi, katsoo Yrittäjät.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.11.2002)

(Talousuutiset 08.11.2002)

(Talousuutiset 08.11.2002)

Lue myös:

    Uusimmat