Mainos

VM:n kasvuennuste laski rajusti puoleen prosenttiin

Valtiovarainministeriö on laskenut rajusti kuluvan vuoden kasvuennustettaan. Alkuvuoden vaisun kehityksen vuoksi ministeriö ennustaa kokonaistuotannon jäävän tänä vuonna puoleen prosenttiin (0,6 prosenttia).

Kokonaistuotannon väheneminen on kuitenkin ilmeisesti jäämässä lyhytaikaiseksi, sillä tuotanto näyttää kääntyneen nousuun jo kesällä. Vielä viime toukokuussa ministeriön ennusti suhdannekatsauksessaan tuotannon kasvavan 3,7 prosenttia. Budjettiesityksessä kuluvan vuoden kasvuennuste oli 2,7 prosenttia. Ensi vuoden kasvuennuste on 1,6 prosenttia. Budjettiesityksessä ennusteli oli 2,5 prosenttia.

Kansainvälisen talouden heikkeneminen heijastui keväällä nopeasti ja voimakkaasti myös Suomen talouteen. Teollisuustuotannon jyrkkä supistuminen vuoden toisella neljänneksellä alensi kokonaistuotantoa selvästi, mutta nyt siis tuotanto näyttää lähteneen nousuun. Kuitenkin kansainvälisen talouden näkymät ovat syksyn aikana muuttuneet entistäkin epävarmemmiksi.

Suhdannekatsauksessa mainitaan, että syyskuisen terrori-iskun seurauksia talouskehitykselle ei ole vielä mahdollista arvioida. Kuluttajien ja yritysten luottamus talousnäkymiin on kuitenkin kärsinyt pahoin ja varovaisuus on lisääntynyt. Tämä taas on omiaan heikentämään niin kulutusta kuin investointejakin.

Yhdysvaltojen talous ei osoita vielä mitään merkkejä elpymisestä, ja Japanissa kokonaistuotanto supistuu. Talouskasvu on olennaisesti hidastunut myös EU:n alueella. Etenkin yksityinen kulutus on jäänyt odottamattoman vaisuksi.

Ensi vuonna kansainvälisen talouskehityksen odotetaan kuitenkin paranevan, kun toteutetut talouspoliittiset toimet alkavat vaikuttaa täydellä tehollaan. Riskit ovat kuitenkin edelleen suuria.

Työttömyysaste 9,2 prosenttiin

Talouskasvun hidastumisesta huolimatta työpaikkojen määrä on vielä lisääntynyt. Keskimääräisen työttömyysasteen ennustetaan laskevan tänä vuonna 9,2 prosenttiin. Keväällä työttömyyden ennustettiin laskevan viime vuoden 9,8 prosentista 8,9 prosenttiin.

Työvoiman kysyntä lisääntynee tänä vuonna keskimäärin vielä 27 000 hengellä, vaikka työpaikkojen määrän kasvu lähes pysähtyy loppuvuonna. Työpaikat lisääntyvät lähinnä julkisissa palveluissa ja liike-elämää palvelevissa toiminnoissa. Tämän vuoden työllisyysaste ennustetaan nousevan 67,5 prosenttiin.

Työttömyystilanne näyttää heikkenevän jonkin verran. Valtiovarainministeriö ennustaa työttömyysasteen nousevan 9,4 prosenttiin, kun suhdannetyöttömyys yleistyy eikä rakenteellinen työttömyys alene.

Valtion taloudessa talouskasvun heikkeneminen ja erityisesti osakekurssisidonnaisten verotulojen nopea väheneminen johtavat tulojen laskuun. Silti valtion talouden ennustetaan osoittavan lähes kahden prosentin ylijäämää suhteessa kansantuotteeseen.

Yhdenmukaisesti kansainvälistä taloutta koskevien oletusten kanssa Suomen talouskasvun odotetaan piristyvän ensi vuonna. Vienti ei enää supistu kansainvälisen talouden piristyessä.

(MTV3-STT)

Lue valtiovarainministeriön kasvuennuste
(Kymmenen uutiset 08.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.