Mainos

VM:n ennuste talouskasvusta optimistinen

Valtiovarainministeriö uskoo työttömyyden painuvan vuoteen 2000 mennessä 11 prosenttiin, jos talouskasvu pysyy keskimäärin 3,5 prosentissa. Tänään julkistetussa Talouspolitiikan linja -julkaisussa katsotaan työttömyyden puolittumisen vaativan parannuksia työmarkkinoilla ja julkisten menojen kriittistä arviointia edelleen, jotta korkea verotus ei liiallisesti haittaisi talouden kasvua.

Valtiovarainministeriö arvioi talouskasvun muuttuvan aikaisempaa työvaltaisemmaksi. Työllisyys kasvaisi erityisesti yksityisessä palvelusektorissa. Työvoiman tarjonnan arvioidaan kasvavan vain suunnilleen työikäisen väestön kasvua vastaavasti, koska hallituksen työllisyysohjelman koulutusta lisäävät toimet vaikuttavat tarjontaan.

Lainarahaa tarvitaan vähemmän

Valtion lainanottotarpeen arvioidaan supistuvan vuodelle 1996 arvioidusta noin 42 miljardista markasta noin 20 miljardiin markkaan vuonna 2000. Valtiontalouden velan suhteessa kansantuotteeseen arvioidaan kääntyvän laskuun nykyiseltä 72 prosentin tasolta. Emu-kriteerien mukainen julkisen sektorin bruttovelka nousee kuluvana vuonna 63 prosenttiin ja alenee selvästi vuoden 1997 jälkeen.

Åkerholm: Inflaatio pysyy alhaisena

Alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm valtiovarainministeriöstä totesi, että kasvun raamit ovat kunnossa eli vaihtotaseongelmaa ei synny ja inflaatio pysyy alhaalla. Suomessa on myös paljon kasvupotentiaalia ja useat tehdyt rakenteelliset muutokset tukevat kasvua.

Yhden ongelman muodostaa kasvulle se, ettei tiedetä, mikä on kotitalouksien ja yritysten haluama velkasuhde.
-Kun talous lähtee kasvamaan, kun odotukset paranevat, kun varallisuuden hinnat lähtevät nousuun, voidaan paljon paremmin elää sellaisen velan kanssa, jota pidetään epävarmoissa olosuhteissa liian korkeana, Åkerholm sanoi.

Åkerholmin mukaan jossakin vaiheessa on kaikille myönteisten yllätysten paikka, kun yksityinen sektori katsoo pärjäävänsä tietyllä velkatasolla ja ryhtyy ottamaan uusia riskejä.
-Jossain vaiheessa, ehkä jo tällä kaudella tulee tapahtumaan yllätyksellinen kehitys, Åkerholm uskoi.

Työttömyysturvan alkuperäinen idea hämärtynyt

Työmarkkinoilla on Åkerholmin mielestä jokin ongelma, koska kaiken tapahtuneen jälkeen työttömyys on edelleen 16 prosenttia. Valtiovarainministeriön mielestä esimerkiksi sopeutuminen uusiin ammatteihin ja muuttoon toisella paikkakunnalle on riittämätöntä, koska niille ei ole kannustimia. Työttömyysturvan alkuperäinen tarkoitus työttömän toimeentulon turvaajana suhteellisen lyhytkestoisen uuden työpaikan hakuperiodin aikana on ministeriön mielestä hämärtynyt massatyöttömyyden oloissa.

Työvoimapolitiikkaa kehitettävä edelleen

Tukityöllistäminen on monessa maaseutukunnassa taas muodostanut kätevän keinon uusia ansiosidonnaisella päivärahalla pysyminen sekä mahdollistanut pysymisen asuinpaikkakunnalla. Valtiovarainministeriö pitääkin tärkeänä työnteon kannustimien, työttömyysturvan, työmarkkinoiden joustojen ja työvoimapolitiikan kehittämistä edelleen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.