Mainos

VM:ltä taas huonoja uutisia Suomen talouskasvusta

Valtiovarainministeriössä on epäonnistuttu arvioimaan Suomen viennin ja teollisuuden elpymisvauhti, tunnustaa finanssineuvos Mika Kuismanen ministeriön kansantalousosastolta.  

Ministeriö julkaisi tänään suhdannekatsauksen, jonka mukaan talous kasvaa tänä vuonna vain 0,2 prosenttia maaliskuussa ennustetun 0,5 prosentin sijaan. Ministeriön virkamiesten mukaan muutos ei ole niin suuri, että poliitikkojen kannattaisi avata kehysriihessä sovittuja menokehyksiä.  

Esimerkiksi Nordea, LähiTapiola ja Danske Bank ovat arvioineet Suomen talouden supistuvan tänä vuonna kolmatta vuotta peräkkäin. Suomen Pankki laski ennusteensa taannoin nollaan.  

Ministeriön virkamiehet eivät suostu arvioimaan miljoonina, kuinka suuren loven heikentynyt ennuste tekee valtion ja kuntien talouteen. Muiden ennustelaitosten ja pankkien ekonomistit ovat arvioineet jo prosenttiyksikön pudotuksen talouskasvussa aiheuttavan ainakin miljardin aukon.  

Ensi vuonna ministeriö odottaa bruttokansantuotteen kasvavan 1,4 prosenttia, mutta Kuismasen mukaan arvioon sisältyy taas kerran riskejä.  

- Odotamme Euroopan keskuspankin pitävän rahoitusmarkkinat rauhallisina, kansainvälisen talouden piristyvän ja euron heikkenevän dollariin verrattuna. Lisäksi oletamme raaka-aineiden ja öljyn halpenevan, mutta esimerkiksi Irakin levottomuudet voivat vaikuttaa öljyn hintaan.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.