VM: Kapiteeli-kaupassa ei salamyhkäisyyttä

Islantilaisen Samson Properties -yhtiön toimitusjohtaja Sveinn Björnsson väittää Kauppalehdessä, etteivät Suomen valtion tekemiset olleet avoimia Kapiteelin myynnissä Spondalle.

Valtion päätös myydä kiinteistösijoitusyhtiö Kapiteeli Spondalle aiheutti maanantaina jälkimurinoita, kun islantilaisen Samson Properties -yhtiön toimitusjohtaja Sveinn Björnsson arvosteli kauppaa ankarasti Kauppalehden haastattelussa.

Björnsson väitti, etteivät Suomen valtion tekemiset olleet avoimia. Hän kertoi olevansa järkyttynyt salamyhkäisestä tavasta, jolla Suomen valtio junaili kaupat.

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Ilpo Nuutinen kiistää, että kiinteistösijoitusyhtiö Kapiteelin myynnissä olisi ollut mitään salamyhkäistä.

Nuutinen vakuutti, että VM pyrki mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Hänen mukaansa Sponda voitti, koska sen tarjous oli kokonaisuutena paras. Hinnan lisäksi valintaan vaikuttivat kauppakirjan ehdot, aikataulut ja varmuus kaupan toteutumisesta.

Björnsson väitti islantilaisen sijoittajaryhmän tekemän tarjouksen olleen hinnaltaan parempi kuin Spondan tarjous. Hän ei kuitenkaan tarkentanut summaa, jonka sijoittajaryhmä olisi ollut maksamaan Kapiteelista.

Valtiovarainministeriö myi perjantaina Kapiteelin Spondalle 950 miljoonan euron käteishinnalla, Sen lisäksi Spondalle siirtyvät Kapiteelin velat, joiden seurauksena kaupan arvo oli yhteensä 1,3 miljardia euroa.

Nuutinen ei suostunut kertomaan, oliko joku tarjous rahallisesti suurempi kuin Spondan. Hänen mukaansa myös muut loppusuoralla olleet kilpailijat olisivat maksaneet kaupan käteisellä.

Kotimaisuus ei ratkaissut

Valtiovarainministeriö ei halunnut ottaa millään tavalla kantaa islantilaisten väitteisiin. Nuutinen perusteli asiaa sillä, että tarjoukset sisälsivät sekä valtion että muiden tarjoajien liikesalaisuuksia.

Hän sanoi, ettei ministeriö kommentoi edes sitä, oliko islantilainen sijoittajaryhmä yksi tarjoajista. Ministeriö on kertonut vain, että Sponda oli ainoa kotimainen yhtiö tarjouskilpailun viimeisessä vaiheessa. Muut kilpailijat olivat ulkomaisia.

Spondan kotimaisuus ei ollut ainakaan heikentävä tekijä, mutta se ei missään tapauksessa ollut määräävä asia päätöksessä, Nuutinen painotti. Islantilaiset vihjailivat Kauppalehdessä, että päätös oli poliittinen.

Valtio omistaa Spondasta runsaan kolmanneksen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat