VM julkisti kuntakohtaiset laskelmat sotesta - Katso oman kuntasi tilanne

Valtiovarainministeriö on julkistanut laskelmansa siitä, miten sosiaali- ja terveysvaliokunnan luonnoksen mukainen sote-malli vaikuttaisi kuntien talouteen.  

Kuntakohtaisissa laskelmissa ovat mukana valtionosuuksiin liittyvät muutokset. Vaikutuksia on havainnollistettu sillä, miten paljon kunnallisveroprosenttien pitäisi muuttua, jotta kunnan rahoitusasema pysyisi ennallaan.  

Ministeriön laskelmien mukaan uudistukset voivat yhdessä aiheuttaa kunnan veroprosenttiin enimmillään 6,7 prosenttiyksikön korotuspaineen, kun edellisen mallin enimmäisvaikutus oli 7,4 prosenttia. Toisessa ääripäässä taas veroprosentti voisi pienentyä 2,4 prosenttiyksiköllä.  

Yksittäisen kunnan veroprosentti nousisi laskennallisesti korkeimmillaan 27,7 prosenttiin ja laskisi alimmillaan 18,1 prosenttiin.   
Vaikutukset kuitenkin kohdistuvat eri vuosille, joten ministeriön mukaan laskelmat eivät suoraan tarkoita kyseisten prosenttien toteutumista.  

Laskelmissa ei ole myöskään voitu ottaa huomioon sote-uudistuksen vaikutuksia sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kehitykseen.  

Lue myös:

    Uusimmat