VM julkisti budjettiesityksensä kokonaisuudessaan

Valtiovarainministeriö on julkistanut ehdotuksensa ensi vuoden talousarvioksi.

Budjettiesityksen mukaan valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on 49,9 miljardia euroa. Julkisen talouden alijäämä on 4,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Budjettiesityksessä valtion velka nousee ensi vuonna yli 44 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tulojen vähenemisen vuoksi valtio joutuu ottamaan velkaa kaikkiaan 13 miljardia euroa.

Kehitysyhteistyöhön ministeriö budjetoi ensi vuodelle 995 miljoonaa euroa, mikä vastaa 0,56:ta prosenttia bruttokansantulosta. Summa on suurempi kuin alkuperäinen tavoite, joskin Suomi on vielä jäljessä YK:n 0,7 prosentin tavoitteesta, johon maa on sitoutunut.

YK:n tavoitteen Suomi pyrkii saavuttamaan vuoteen 2015 mennessä.

STM: Isyysvapaa pitenee ja asumistukea korotetaan

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää hallinnonalalleen 11,3 miljardin euron määrärahaa, joka on 1,8 miljardia euroa tämän vuoden budjettia suurempi.

Talousarvioon sisältyy muun muassa työnantajan kansaneläkemaksun poistuminen kaikilta työnantajilta vuoden 2010 alussa. Eläkkeisiin on puolestaan varattu noin 4,1 miljardia euroa, kun summa on tänä vuonna ollut hieman alle 3 miljardia euroa.

Ministeriö esittää myös, että työkyvyttömyyseläkkeellä olevien henkilöiden työhön paluuta helpotettaisiin. Nelivuotinen laki antaisi mahdollisuuden ansaita 600 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaisi eläkkeeseen.

Isyysvapaata ehdotetaan pidennettäväksi kahdella viikolla ja osittaisen hoitorahan tasoa esitetään nostettavaksi 90 euroon vuoden 2010 alusta alkaen. Samalla oikeus osittaiseen hoitorahaan laajennetaan koskemaan myös yrittäjiä.

Keskimääräinen asumistuki nousee 263 euroon kuukaudessa.

Opetusministeriö painottaa yliopistojen rahoitusta

Opetusministeriön talousarvioehdotuksen painopisteitä ovat perusopetuksen, korkeakoulutuksen ja tutkimuksen laadun kehittäminen sekä aikuiskoulutuksen vahvistaminen.

Ministeriö esittää vuonna 2010 aloittavien uusimuotoisten yliopistojen perusrahoituksen vahvistamista. Myös aikuiskoulutuksen kokonaisuudistuksen toimeenpanoon varaudutaan, ja maahanmuuttajien koulutukseen halutaan lisärahoitusta. Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön määrärahat kasvavat 14 prosenttia.

Hallinnonalan menot ovat ehdotuksessa yhteensä 6,4 miljardia euroa. Lisäystä edelliseen vuoteen on 417 miljoonaa euroa.

Oikeusministeriö varautuu taantuman vaikutuksiin

Oikeusministeriö ehdottaa 800 miljoonan euron määrärahoja vuodelle 2010. Summa on kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin tämän vuoden budjetti.

Ministeriön tavoitteena on tuomioistuimissa lyhentää käsittelyaikoja ja vähentää yli vuoden vireillä olleiden asioiden määrää.

Oikeusministeriö varautuu myös taantumaan vaikutuksiin: vaikean taloustilanteen odotetaan lisäävän muun muassa velkomis-, velkajärjestely- ja konkurssiasioita käräjäoikeuksissa sekä ulosottotoimeen saapuvien asioiden määrää.

Rangaistusten täytäntöönpanon lisämäärärahatarve on 10 miljoonaa euroa, mikä koostuu muun muassa kiinteistöjen kunnossapidosta ja vankien kuntoutustoiminnasta. Lisäksi vankeinhoidossa otetaan käyttöön ehdottoman vankeuden sijasta tuomittava valvontarangaistus, jossa vankia valvotaan kotonaan matkapuhelimen tai jalkapannan avulla. Myös aluevankiloiden määrä supistetaan nykyisestä viidestä kolmeen.

UM: Siviilikriisinhallinnan laajentaminen kasvatti budjettia

Ulkoministeriö esittää hallinnonalalleen 1,26 miljardia euroa, joka ylittää sille osoitetun kehyksen 27,6 miljoonalla eurolla. Ulkoministeriön mukaan ero johtuu muun muassa siviilikriisinhallinnan laajentamisesta.

Toimintamenoihin on varattu 207,5 miljoonaa euroa, joka on tarkoitus kohdistaa edustustoverkon muutoksiin, ulkomaanedustuksen palkkojen eläkemaksuihin ja Schengen-viisumijärjestelmään. Suomi perustaa esimerkiksi uuden lähetystön Astanaan Kazakstaniin tänä syksynä ja parantaa edustamistaan Bagdadissa Irakissa.

Ulkoministeri ehdottaa kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenoihin lähes 60 miljoonaa euroa ja siviilihenkilöstön osallistumiseen kriisinhallintaan liki 22 miljoonaa euroa. Sotilaallisissa ja siviilikriisinhallintaoperaatioissa arvioidaan olevan palkattua henkilöstöä 1 060 henkilöä ensi vuonna.

Ympäristöministeriö painopiste ilmastonmuutoksessa

Ympäristöministeriön keskeisinä tavoitteina on ilmastonmuutoksen hillitseminen ja muutokseen sopeutuminen. Tavoitteisiin pyritään etenkin parantamalla rakennusten energiatehokkuutta.

Talonrakentamisen ja energiataloudellisten korjausten tukeminen turvaa ministeriön mukaan myös rakennusalan työllisyyttä.

Ympäristöministeriön ehdotukset ensi vuoden talousarvioesitykseen ovat 313 miljoonaa euroa. Tästä ympäristön- ja luonnonsuojeluun menee noin 98 miljoonaa euroa, ja alueidenkäyttöön, asumiseen sekä rakentamiseen 135,5 miljoonaa.

Maatalouden kannattavuus halutaan turvata

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa ensi vuoden määrärahoiksi 2,83 miljardia euroa. Vähennystä tämän vuoden talousarvioon on 14 miljoonaa euroa.

Määrärahoista suurin osa (77 prosenttia) on kohdistettu maatalouteen. Ministeriön tavoitteena on mm. maatalouden kannattavuuden ja kilpailukyvyn turvaaminen, tuotannon jatkuminen koko Suomessa sekä vesistö- ja ilmastokuormituksen vähentäminen. Myös maatalousperäistä bioenergiatuotantoa pyritään lisäämään.

Tulot EU:lta ovat vuoden 2010 ehdotuksessa noin 850 miljoonaa euroa, mikä on noin 38 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän. Ministeriön mukaan vähennys aiheutuu pääosin EU:n sokerialan rakennetuen päättymisestä sekä EU-tulotukien ja EU-markkinatukien supistumisesta.

LVM: Pohjanmaan radan peruskorjaus ykköstavoite

Liikenne- ja viestintäministeriön talousarvio vuodelle 2010 on 2,29 miljardia euroa.

Ministeriön ykköshanke on Seinäjoen ja Oulun välisen Pohjanmaan radan peruskorjauksen. LVM haluaa käynnistää ensi vuonna myös Kokkolan ja Ylivieskan välisen rataosuuden kaksoisraiteen rakentamisen.

E18-moottoritiehanke Helsingistä Vaalimaalle on tarkoitus käynnistyä. Uusiksi tiehankkeiksi E18:lla ministeriö on ehdottanut Koskenkylän ja Kotkan välistä moottoritietä ja Haminan ohikulkutietä.

Länsimetron rakentaminen käynnistyy ensi vuonna, mihin valtio osallistuu enintään 200 miljoonalla eurolla vuosina 2011-2015.

LVM:n mukaan joukkoliikenteessä yksi merkittävimmistä yksittäisistä toimista on työsuhdematkalippujärjestelmän uudistaminen ja lipun veroetuuden kasvattaminen. Ministeriö esittää myös haja-asutusalueiden kyytitakuun kehittämiskokeilun aloittamista ensi vuoden aikana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat