VM: Hallitus lisännyt ympäristölle haitallisia tukia

Ympäristölle haitalliset tuet ovat lisääntyneet nykyisellä hallituskaudella, lasketaan valtiovarainministeriössä. Viime vuonna tukia maksettiin lähes kymmenen prosenttia enemmän kuin toissa vuonna, kertoo finanssineuvos Outi Honkatukia

- Lisäykset eivät johdu volyymistä, vaan hallituksen politiikkalinjauksista, Honkatukia sanoo. 

Suomessa maksetaan ympäristölle haitallisia tukia lähes kolmen miljardin euron arvosta. Niitä jaetaan liikenteelle, maataloudelle ja energia-alalle. 

OECD:n määritelmän mukaan ympäristölle haitallisia tukia ovat kaikki tuotantoa kasvattavat tai luonnonvarojen kulutusta lisäävät tuet, joiden vaikutuksesta saastuminen, jätteiden määrä ja luonnon hyväksikäyttö lisääntyvät.  

Suomen luonnonsuojeluliitto esitti tänään, että valtion säästötoimet tulisikin aloittaa näistä tuista. Järjestön mukaan tämä olisi järkevämpää kuin säästää julkisesta taloudesta tai korottaa ansiotuloverotusta. 

Järjestö esittää muun muassa, että vapaan autoedun verohelpotuksesta ja ilmaisesta pysäköintioikeudesta työpaikoilla luovutaan. Turpeen tukeminen voitaisiin myös lakkauttaa kokonaan. 

Järjestön hankekoordinaattori Titta Lassila myöntää, että suurin osa raportin ehdotuksista on vähemmän konkreettisella tasolla. Esimerkiksi energiaintensiivisen teollisuuden tukia "esitetään tarkasteltavaksi uudelleen". 

- Me emme sano, että esimerkiksi työkoneiden polttoaineiden verotuki tulisi heti lakkauttaa, koska se ei ole poliittisestikaan mitenkään mahdollista. 

Vientiteollisuus vastustaa 

Tukien tarpeellisuutta ja laajuutta pohditaan hallituksen maaliskuisessa kehysriihessä. Asia on paraikaa valmistelussa ministerityöryhmässä, jota johtaa työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.). Ministerin esikunnasta ei tänään kerrottu valmistelusta mitään. Vapaavuori on kuitenkin monessa eri yhteydessä luvannut, että elinkeinoelämälle ei tällä kaudelle ole tulossa uusia kustannuksia. 

Hallitusohjelmassa linjattiin, että "ympäristölle haitalliset tuet kartoitetaan ja tuet suunnataan uudelleen". 

Honkatukian mukaan suurimmat tahot, jotka vastustavat tukien leikkaamista ovat energiateollisuus ja Elinkeinoelämän keskusliitto, ylipäätään vientiteollisuus.  

Lue myös:

    Uusimmat