Mainos

VM esittää satsauksia työllisyyteen ja liikenteeseen

Budjettiehdotuksen loppusumma on 40,1 miljardia euroa, ja se on sovitettu menoiltaan tiukasti hallituksen ja eduskunnan sopimaan menokehykseen. Jakamattomaksi varaukseksi jää 159 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriö esittää valtion ensi vuoden talousarvioon työllisyyspakettia, jolla pyritään kohentamaan työmarkkinoiden toimivuutta. Budjettiin tulee myös muutamia uusia liikennehankkeita.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma esitteli ehdotuksensa valtion ensi vuoden budjetiksi tänään Helsingissä. Heinäluoman mukaan työllisyys- ja liikennepaketeista sekä kuntien veroratkaisuista on jo sovittu hallitusryhmien vetäjien kesken.

Työmatkakulujen verovähennyksen enimmäismäärää nostetaan ensi vuonna 7000 euroon nykyisestä 4700 eurosta. Ministeriö ehdottaa myös uutta harkinnanvaraista enintään 500 euron suuruista muuttoavustusta, joka liitettäisiin osaksi muutosturvaa.

Lisäksi varattaisiin 30 miljoonaa euroa äkillisestä rakennemuutoksesta kärsivien paikkakuntien avustukseen. Työnvälityksen tehostamiseen tulee 15 miljoonan euron lisämääräraha.

Työllisyyden kohentamiseksi työnantajien sosiaaliturvamaksuja alennetaan Pielisen Karjalan sekä Ilomantsin ja Rautavaaran seutukunnissa vuosina 2007-2009. Vastaavaa alennusta jatketaan myös Lapin alueen ja saariston kunnissa.

Parturi- ja kampaamopalvelujen ja eräiden pienten korjauspalveluiden arvonlisäveroa alennetaan 22 prosentista 8 prosenttiin.

Uusia väylähankkeita

Budjetissa esitetään käynnistettäväksi 10 uutta 800 miljoonan euron väylähanketta. Näistä täysin uusia ovat teiden perusparannukset nelostiellä välillä Lusi-Vaajakoski, kantatie 51:llä välillä Kirkkonummi-Kivenlahti sekä Savonlinnan ohitustien ja Kemin tien ja siltojen remontit. Lisäksi parannetaan Haminan meriväylää.

Jo aiemmin sovitun mukaisesti aloitetaan Seinäjoki-Oulu-radan ensimmäinen vaihe, Lahti-Luumäki-radan perusparannus, Keski-Pasilan ratapihatyöt sekä tietyöt välillä Lappeenranta-Imatra ja Kehä I:llä Turunväylän ja Vallikallion välillä.

Valtion ensi vuoden talousarvioehdotus on noin 240 miljoonan verran ylijäämäinen. Ylijäämä ehdotetaan käytettäväksi valtionvelan lyhentämiseen.

Budjettiehdotuksen loppusumma on 40,1 miljardia euroa, ja se on sovitettu menoiltaan tiukasti hallituksen ja eduskunnan sopimaan menokehykseen. Jakamattomaksi varaukseksi jää 159 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

LUE MYÖS:

LUE MYÖS:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.