Mainos

”Vitkasteleva Suomi ei saanut änkyrän leimaa pakoteasiassa”

EU päätti myöhään eilen illalla uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Niiden voimaantuloon otettiin tietynlainen aikalisä eli pakotteet tulevat voimaan lähipäivinä.

Juuri pakotteiden voimaantulon ajankohdasta väännettiin illalla pitkään. Suomi oli viimeisten joukossa, jotka hyväksyivät pakotetekstin.

Toimittaja Helena Petäistö kertoo MTV Uutislivessä, että Suomen hidastelu liittyi ilmeisesti teknisiin ja byrokraattisiin seikkoihin. 

– Suomi ei pysynyt asetetussa aikataulussa muun muassa kielitarkistusten vuoksi. Tiettävästi yksi syy oli se, että  ministerivaliokuntaa oli vaikeaa saada kokoon maanantaina. Tästä syntyi joidenkin tahojen tulkinta siitä, että viivästely oli vastustusta, toteaa Petäistö Brysselistä.

Petäistön mukaan Suomea ei ole kuitenkaan tällä kertaa leimattu asioita vastustavaksi änkyräksi.

– Suomi vastusti aikoinaan kriisimaiden apupaketteja ypöyksin ja päätyi nurkkaan, mutta nyt vitkasteleva Suomi ei ollut yksin. Pakotteistahan eivät olleet innostuneita muiden muassa Saksa tai Slovakiakaan. Suomihan ei vastustanut pakotteita sinänsä vaan piti niiden ajankohtaa vääränä, kertoo Petäistö.

Petäistön mukaan Suomen kanta pakotteiden toimeenpanon lykkäämisestä voitti, sillä puheenjohtajamaa jätti pakotteiden voimaantulon auki.

– Kymmenkunta maata puolsi toimeenpanon lykkäämistä ja sen taakse tuli lopulta konsensus vaikka monet maat olivat kyllä sitä mieltä, että nyt Venäjä saa itselleen aikaa valmistella vastatoimia, kommentoi Petäistö.

Petäistön mukaan pakotteiden aikataulusta saadaan luultavasti enemmän tietoa huomenna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.