Viskikohu ei ole ihan turha kohu

Viikonlopun ajan internetin foorumeilla vellonut viskikohu on hyvin tyypillistä sosiaalista mediaa. Mukana on tahattomia tai tahallisia väärinkäsityksiä kuten esimerkiksi se, että yksityishenkilö ei saisi käyttää somepalstoilla sanaa viski.

Koko kohu sai alkunsa Helsingin Sanomien uutisesta, jonka mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto oli puuttunut kahden bloggaajan viskikirjoituksiin, jos kirjoittelu liittyy parin viikon päästä Helsingissä järjestettävään Olut viskiexpoon.

Keskustelu lähti nopeasti hullulle laukalle, vaikka koko joukko tärkeitä tietoja oli pimennossa.

Miksi aluehallintovirasto puuttui peliin, vaikka aveja ohjaava keskusvirasto Valvira oli jo viskibloggareita lievemmin ohjeistanut? Miten yksittäisten viskiblogien sanankäyttö voi vaikuttaa erillisen messutapahtuman luvansaantiin? Entä miksi sana viski piti sensuroida olut- ja viskiexpon nimestä?

Jos aluehallintovirasto avi eläisi tätä päivää, se olisi vastannut näihin kysymyksiin jo pari päivää sitten. Mutta avien toiminta näyttäytyy tsaarinaikaisten virastoperinteiden varjelulta, jossa viranomainen on etäinen, kasvoton ja vaikeasti tavoitettava. Avin nettisivujen yhteystiedoissa kerrotaan, että puhelinvaihde on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-16.15. Jos sivuilta yrittää päätellä, viestinnästä ei vastaa kukaan.

Somekohut ovat somekohuja, niissä kärpäsistä syntyy härkäsiä, koska somessa on niin helppo olla närkästynyt. Närkästyksen voimaa lisää härski pidäkkeettömyys, jolla nettikeskustelua on tapana käydä. Ja toimittajat, joiden työnkuvassa tietokonepäätteen tuijottaminen on keskeisessä osassa, tarttuvat somemielenosoituksiin herkästi.

Tässäkin kohussa vallitsee julmettu mittakaavaharha – ikään kuin virastoissa istuisi kymmeniä, kenties satoja, byrokraatteja suitsimassa suomalaisten viinankäyttöä tai viinalle altistumista. Kuitenkin avien toimenkuvaan kuuluu valvoa muun muassa perhepalveluita, päivähoitoa, opetusta, asuinympäristön turvallisuutta ja työturvallisuutta.

Jos näissä tärkeissä ja lähes kaikille läheisissä arjen asioissa ilmenee epäkohtia tai tapahtuu laiminlyöntejä, moni suomalainen on vaatimassa tehokkaampaa valvontaa ja tarkempaa sääntelyä – siis lisää byrokratiaa. Näitäkin kampanjoita somekansa käy mielellään.

Silti viskikohussa on pointtinsa. Nyt kun päättäjätkin ovat heränneet suomalaisen sääntelykulttuurin epäkohtiin ja valtakunnassa on käynnissä suorastaan byrokratian karsimistalkoot, tärkeät asiat pitäisi erottaa vähemmän tärkeistä.

Kansanterveyden edistäminen on tärkeää, mutta edistääkö sitä orwellilainen puuttuminen yksittäisiin sanoihin? Mitä jumalan mieltä on kieltää tapahtuman nimestä substantiivi viski sen vuoksi, että juoman alkoholipitoisuus sattuu olemaan 40 prosenttia? Ketä nimen sensuroinnilla suojellaan ja miltä?

Kritiikille on siis perusteita, mutta kun sen kohdetta haetaan, avi tai Valvira ovat lopulta toissijaisia osoitteita. Lakeja laatii eduskunta ja sinne valitut 200 kansanedustajaa. Kansanedustaja puolestaan on saanut mandaattinsa sinulta, minulta ja muilta viskin ja sosiaalisen median ystäviltä.

Jk. Iltalehti tavoitti sunnuntaina avin virkamiehen Jarmo Oresmaan, jonka vastaukset voit lukea tästä.

Lue myös:

    Uusimmat