Mainos

Visa-laskuja tehtailtiin haamuravintolan maksupäätteeltä Helsingissä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 57-vuotiaan helsinkiläismiehen törkeästä maksuvälinepetoksesta reilun vuoden ehdolliseen vankeuteen. Kuviossa väärinkäytettiin ulkomailla varastettuja luottokorttitietoja yli sadan tuhannen euron arvosta, joskin vahingot jäivät lopulta 32 000 euroon.

Teot tapahtuivat viime vuoden loppupuolella parin viikon aikana.

Käräjäoikeus piti rikosta erityisen suunnitelmallisena. Nopealla rikollisella toiminnalla pyrittiin hankkimaan mahdollisimman suuri rikoshyöty.

"Antoine ehdotti"

Mies kertoi oikeudessa Antoine-nimisen henkilön ehdottaneen hänelle yrityksen perustamista. Näin oli päätetty toimia. Antoine oli kertomuksen mukaan täyttänyt asiakirjat ja maksanut toiminimestä perittävän maksun. Toimiala oli ravintola.

Mitään todellista ruokailupaikkaa ei ollut.

Seuraavaksi oli suunnattu Luottokuntaan eli nykyiseen Nets Oy:hyn, jossa samainen Antoine oli täyttänyt kauppiassopimuksen ja maksupäätepalvelusopimuksen. 57-vuotias oli allekirjoittanut paperit.

Postitse tuli paketti, joka sisälsi maksupäätteen. Antoine oli hakenut sen. Mies ei kertomansa mukaan olisi osannut edes käyttää sitä.

300 maksutapahtumaa

Maksupäätteellä tehtailtiin parissa viikossa yhteensä yli sadantuhannen Visa ja Mastercard -laskut. Maksutapahtumia oli noin 300, joista meni läpi noin 140. Niiden perusteella Nets maksoi 32 000 euroa 57-vuotiaan tilille. Rahat hän siirsi eteenpäin pitäen palkkiona itsellään noin 4 000 euroa. Rahalla mies oli ostanut mm. puhelimia ja sim-kortteja sekä ruokaa.

Nets oli jäädyttänyt maksuja 44 000 euron edestä. Maksupäätteellä tehtiin myös kymmenien tuhansien eurojen maksut, joita korttien myöntäjät eivät hyväksyneet.

Antoinea ei ole tavoitettu. Kateisiin jäi 57-vuotiaan hänelle maksamat 28 000 euroa.

Varma kiinnijäänti

Oikeus piti 57-vuotiaan kertomusta Antoinesta uskottavana. 57-vuotiaan osallisuus tuli jutussa väistämättä paljastumaan, koska rahat kulkivat hänelle rekisteröidyn yrityksen ja hänen oman tilinsä kautta.

Mies tuomittiin 1 v 4 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Miehellä ei ollut aiempaa rikostaustaa. Korvauksia tuli maksettavaksi noin 32 000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.