Mainos

Virvoitusjuomien bentseenipitoisuuksia aiotaan alentaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa myytävistä virvoitusjuomista on löytynyt syöpää aiheuttavaa bentseeniä. Bentseeniin liittyvä syöpävaarallisuus tarkoittaa sitä, että sitä pitäisi täytyisi saada jatkuvasti läpi elämän.

Joidenkin virvoitusjuomien bentseenipitoisuuksia aiotaan laskea, kertoo johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuus ry:stä. Suomalaisissa virvoitusjuomissa on suurin piirtein yhtä paljon bentseeniä kuin muiden tutkittujen Euroopan maiden virvoitusjuomissa.

Elintarviketeollisuus ryhtyi tutkimaan pitoisuuksia, kun kuukausi sitten ympäri Eurooppaa alkoi kohu virvoitusjuomien bentseenipitoisuuksista. Bentseeni on syöpävaarallinen aine.

Suomessa bentseenipitoisuuksia aiotaan laskea varmuuden vuoksi elintarviketeollisuuden omin voimin kymmenen mikrogramman tasolle. Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaan juomaveden turvallinen raja-arvo on kymmenen mikrogrammaa vesilitrassa.

Yhdysvaltain laissa raja on viisi mikrogrammaa litrassa. Heiskanen sanoo, että EU:ssa asiasta ei ole lainsäädäntöä, mutta juomaveden tavoitearvo on yksi mikrogramma litrassa. Suomessa juomaveden raja-arvo on yksi mikrogramma.

Elintarvikevirasto suosittelee, että markkinoilla ei pidettäisi virvoitusjuomia, joiden syöpävaarallisen bentseenin pitoisuus voi nousta yli WHO:n juomavedelle antaman rajan. Käytännössä päätös tästä jää kuitenkin yritysten omaan harkintaan, sillä takaisinvetovaatimusta ei tässä vaiheessa esitetty. Elintarvikevirasto aikoo tehdä vielä lisää omia tutkimuksia.

Bentseeniä syntyy limsapulloihin säilöntäaine bentsoaatin ja värin ja maun muuttumattomana säilyttävän askorbiinihapon reagoinnin tuloksena. Koska pullot ovat kaasutiiviitä, bentseeni ei pääse pullosta ulos.

-Bentseeniä syntyy luonnossakin marjoissa ja hedelmissä. Pitoisuus vaihtelee sen mukaan, millainen kuori esimerkiksi hedelmässä on, Heiskanen sanoo.

Bentseeniin liittyvä syöpävaarallisuus tarkoittaa sitä, että sitä pitäisi täytyisi saada jatkuvasti läpi elämän.

Elintarviketeollisuusliiton tutkimuksessa pitoisuudet olivat useimmiten alle yhdestä mikrogrammasta noin kymmeneen litrassa. Tutkimuksessa testattiin myös ääritiloissa säilytettyjä limsoja, jolloin limsaa säilytettiin 50 plusasteessa vähintään vuorokauden, jopa pitempään. Tällöin bentseenipitoisuus nousi pariinkymmeneen mikrogrammaan litrassa.

-Halusimme testata, millaisia tasoon yksittäinen tuote voi pahimmillaan joutua. Tällaisia tasoja ei ole siis markkinoilla olevista limsoista löydetty, vaan tuotimme olot itse, Heiskanen sanoo.

Heiskanen rauhoittelee tilannetta ja sanoo, että bentseeni on vaarallista vain suurina annoksina ja pitkään nautittuna.

- Korostan sitä, että tavanomaisessa kauppojen normaalivarastoinnissa virvoitusjuomien bentseenin määrä liikkuu muutaman mikrogramman tasolla. Ei ole kysymys akuutista vaarasta, joka aiheuttaisi välittömän terveysriskin.

Korkeahkot bentseenipitoisuudet koskevat vain vaaleita virvoitusjuomia, eivät esimerkiksi tummia cola-tyyppisiä limonadeja.

(MTV3-STT)

5.4.2006

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.