Mainos

Virus tunkeutui puolustusvoimien tietojärjestelmään

Tietokonevirus pääsi tunkeutumaan puolustusvoimien rauhanajan tietojärjestelmään kolme viikkoa sitten.

Juhannusviikolla puolustusvoimien esikuntajärjestelmään sujahtanut Korgo.Q -mato saastutti 1 500 työpistettä.

- Tämä on ollut pahin meillä sattunut virustapaus, kertoo puolustusvoimien tietotekniikkalaitoksen apulaisjohtaja, everstiluutnantti Esa Kelloniemi.

Korgo.Q lamauttaa työaseman toimivuuden, muttei tuhoa tiedostoja. Kolmen viikon jälkeen saastuneista koneista on saatu puhdistettua noin 90 prosenttia.

Toiminnan tukena on ollut Viestintäviraston Cert-ryhmä.

Virus pääsi esikuntajärjestelmään puolustusvoimien oman henkilökunnan inhimillisen huolimattomuuden seurauksena. Henkilökunnan edustaja oli tuonut tiedoston tai tiedostoja esikuntajärjestelmään ohjeiden vastaisesti tarkistamatta niiden turvallisuutta ensin järjestelmän ulkopuolisella koneella.

- Virus havaittiin maailmalla 21. kesäkuuta, ja meidän järjestelmänhallinnassamme 23. päivän aamuna eli heti kun se oli meille tullut. Varsinaista tuhoa tai tiedostojen menetystä virus ei aiheuttanut, mutta 1500 konetta oli poissa käytöstä puhdistuksen ajan, toteaa Kelloniemi.

Kelloniemi korostaa, että virus ei päässyt operatiivisten toimintojen kuten aluevalvonnan, johtamisen tai lennonjohdon järjestelmiin. Operatiiviset toiminnot ovat omassa, paljon suojatummassa verkossaan.

- Saastuneet työasemat ovat esikuntajärjestelmässä, mikä on rauhanajan hallinnollinen järjestelmä, Kelloniemi selventää.

Tilanne on nyt hallinnassa ja selvitys meneillään. Henkilökunnalle asiasta tiedotettiin heti viruksen löydyttyä.

- Jatko-oppi on se, että entistä enemmän pitää korostaa ihmisille turvallisuusohjeiden noudattamista. Toivottavasti tämä tavallaan herätti henkilökunnan huomaamaan minkälaisia vaaroja on olemassa, jos ohjeita ei noudateta, Kelloniemi toteaa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja