Virret kaikuvat Porvoon tuomiokirkossa jälleen syksyllä 2008

Palaneen kirkon korjaustyöt alkavat kuukauden kuluttua. Korjauksen yhteydessä kirkkoon asennetaan myös automaattinen palonsammutinjärjestelmä.

Porvoon keskiaikainen tuomiokirkko on edelleen metallisten rakennustelineiden ja pressujen ympäröimä sekä peltisen kattorakennelman suojaama. Varsinainen jälleenrakennus alkaa maaliskuun loppupuolella, mutta jo nyt on korjauksen eteen tehty paljon.

- Paanulankkujen sahaus on aloitettu Käkikosken sahalla Lapinjärvellä itäisellä Uudellamaalla. Tähän mennessä lankuista on jo yli puolet sahattu, kertoo Porvoon seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Boris Björkendahl.

Ihan pienestä lankkumäärästä ei olekaan kyse, sillä kirkon katteeksi uppoaa peräti 20 kilometriä lankkuja. Sahalta lankut kuljetetaan kuivatuksen jälkeen Keuruulle paanu-urakoitsijalle, joka aloittaa paanujen valmistuksen kesällä.

Paanujen naulaus paikoilleen Porvoossa alkaa Björkendahlin mukaan reilun vuoden kuluttua, huhtikuussa 2008.

Löytynyt viinikellari käyttöön

Sakastin alta löydettiin viime syksynä jo aikaa sitten unohduksiin jäänyt viinikellari, joka otetaan kirkon jälleenrakennuksen jälkeen käyttöön. Tynnyriholvatussa kellarissa ovat edelleen jäljellä suurta viinitynnyriä kannattaneet suuret puurakenteet, kellarin vanha rautaovi sekä tynnyrin rautavanteet. Tynnyreitä kellarista ei sen sijaan löydetty.

Varsinaisia arkeologisia kaivauksia korjausten yhteydessä ei tehdä, mutta kirkkotarhan alueella joudutaan aukaisemaan kaivantoja kirkon lämpö-, vesi-, ilmanvaihto- ja sähkötekniikan uusimisen takia. Tuomiokirkkoon ja sen vieressä sijaitsevaan pikkukirkkoon asennetaan nyt myös sprinklerijärjestelmä, joka sekin vaatii kaivamista kirkon piha-alueella.

- Kaivantoja tehdessämme mukana on myös Museoviraston arkeologeja, Björkendahl huomauttaa.

Hän muistuttaa, että tuomiokirkko seisoo vanhan hautausmaan alueella, joten ilman syytä vanhoja hautoja ei avata. Ainoastaan silloin, jos kaivannoista tulee esille jotain arkeologisesti kiinnostavaa, se dokumentoidaan.

Museoviraston mukaan nykyisen kirkkotarhan reunakaistat ovat olleet keskiajalla kaupunkialuetta, joten siellä voi olla myös tavalliseen kaupunkiasutukseen liittyviä ja jopa sitäkin vanhempia jäännöksiä.

Korjaus alkaa katosta

Kirkon jälleenrakennuksen arvioidaan valmistuvan lokakuussa 2008. Töiden valmistumista kiirehtii muun muassa halu päästä eroon tuomiokirkkoa suojaavista metallitelineistä ja peltikattorakennelmasta.

- Pyrimme luopumaan telineistä niin pian kuin mahdollista, sillä ne maksavat noin 700 euroa päivässä, Björkendahl kertoo.

Jälleenrakennus alkaa ensi kuussa katon rakentamisella. Katon rakenteissa käytetään massiivipuuta, ja kattoristikoiden liitoksissa käytetään pultteja ja muttereita. Kattoristikot kannatetaan ulkoseinämuurien lisäksi tiilipilareista, jotka kannattavat myös tiiliholveja.

Kirkon jälleenrakennuksen kustannusarvio on vajaat 5,3 miljoonaa euroa.

- Vakuutusyhtiön osuus on noin 75 prosenttia ja meidän osuutemme 25 prosenttia. Ensi syksynä voimme anoa esimerkiksi kirkkohallitukselta avustusta korjauskustannuksiin, Björkendahl selvittää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat