Mainos

Virossa voi pian äänestää kännykällä

Virossa voi pian äänestää kännykällä.

Virosta tulee maailman ensimmäinen valtio, jossa voi antaa äänensä vaaleissa kännykällä. Maan parlamentti hyväksyi viime kuussa mobiiliäänestystä koskevan lain, jonka mukaan kännykkä-äänestys sallitaan jo vuoden 2011 vaaleissa.

Virossa on voinut äänestää internetissä jo kaksissa vaaleissa, jolloin tunnistus on tapahtunut sähköisellä henkilökortilla. Poikkeuksellisen verkottunut yhteiskunta onkin saanut lempinimen E-Stonia.

Kännykkä-äänestyksessä on kyse siitä, että henkilöllisyys vahvistetaan kännykän kautta. Äänestäminen onnistuu tällöin myös esimerkiksi ulkomailla. Äänestäjä kuittaa äänensä sähköisellä allekijoituksella ja saa tekstiviestin merkiksi onnistumisesta.

Viron oikeusministeri Rein Lang uskoo, että koko maan kattavissa parlamenttivaaleissa vuonna 2011, joka viides ääni annetaan sähköisesti.

Edellisissä parlamenttivaaleissa, vuonna 2007 sähköisiä ääniä annettiin 30 000, mikä on kaksi prosenttia koko äänisaalista.

Ei kantaa Suomen kömmähdyksiin

Suomessa sähköistä äänestämistä kokeiltiin viime syksyn kunnallisvaaleissa surullisin tuloksin. Oikeusministeriön mukaan yli 200 kuntavaaleissa annettua sähköistä ääntä jäi menemättä perille Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa, sillä äänestäjät keskeyttivät äänestyksen erehdyksessä.

Suomessa sähköisen äänestyksen ongelmia puidaan oikeudessa. Viron oikeusministeri ei lähde neuvomaan naapuriansa.

- Suomi on erinomainen teknologiamaa ja olemme ottaneet opiksemme Suomesta juuri näissä kysymyksissä. Lainsäädännölliset asiat tai ratkaisut ovat kuitenkin suomalaisten päättäjien päätettävissä, ministeri Lang toteaa.

Kännykkä-äänestystä on jo testattu Virossa onnistuneesti ja sitä pidetään turvallisena. Ja jos joku aikoo käyttää toisen tunnistaumista tai muuten peukaloi äänestystietojärjestelmää, hän syyllistyy rikokseen.

Virolaiset ovat nettikonkareita

Virolaiset ovat tottuneita internetin käyttäjiä. Jo 90-luvulla Virossa hyödynnettiin enemmän nettiä kuin Suomessa. Esimerkiksi pankkiasiat hoidetaan jo nyt samalla tavalla kuin äänestäminen reilun kahden vuoden päästä.

- Äänestän kännykän kautta internetissä, sillä asun 25 kilometrin päässä Tallinnasta, missä lähin äänestyspaikka sijaitsee, kertoo MTV:n haastattelema virolainen Inge Rootsaar.

Viron lisäksi sähköinen äänestäminen on ollut käytössä muun muassa Sweitsissä. 1,3 miljoonan asukkaan Viro on silti ensimmäinen maa, missä on voinut äänestää sähköisesti koko maan kattavissa yleisissä vaaleissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.