Mainos

Virossa voi äänestää internetissä

Viron kunnallisvaaleissa voi äänestää ennakkoon myös netissä, mikä on maailman mittakaavassa harvinaista.

Virossa pidetään kunnallisvaalit ensi sunnuntaina ja nyt ensimmäistä kertaa voi äänestää myös internetissä. Tänään alkanut netissä tapahtuva ennakkoäänestys on maailman mittakaavassa varsin harvinaista.

Henkilökortti laitetaan kortinlukijaan, pin-koodi koneeseen ja tietokoneen näytölle listautuu kymmeniä kunnallisvaaliehdokkaita. Noin kolmesataa virolaista tunnissa on tänään antanut äänensä internetissä.

Tallinnalainen markkinoinnin konsultoija Andres Aarma antaa äänensä valitsemalleen ehdokkalle verkossa. Hänen mukaansa nettiäänestys on kätevää ja säästää aikaa.

Viron vaalikomitean e-äänestyksen projektipäällikön Tarvi Martensin mielestä on varsin johdonmukaista, että ihmiset äänestävät internetissä samalla tavalla kuin he ovat tottuneet hoitamaan pankkiasioitaan. Martensin mukaan ihmisten täytyy itse vastata kortin ja salasanojen turvallisuudesta.

- Jos joku muu käyttää toisen korttia, kyse on rikollisesta toiminnasta, Martens sanoo.

Viro on ensimmäinen valtio, jossa internetiä käytetään koko maan kattavissa yleisissä vaaleissa. Sveitsissä internetäänestys oli käytössä vuosi sitten kansanäänestyksessä. Myös muutamassa muussa maassa on ollut paikallisia kokeiluja. Suomessa asia ei ole edennyt, koska turvallisuusongelmia ei ole ratkaistu.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.