Mainos

Virossa vapaussoturien hillitty juhla

Viron vapaussoturit juhlistivat maan 80-vuotisjuhlaa omalla tapahtumallaan, johon ei kuulunut suuria puheita, ei marsseja, vaan ainoastaan kirkkojuhla, konsertti ja iltatapahtumana sotilaslaulujen muisteleminen.

-Halusimme omalla kokouksellamme kunnioittaa tasavaltaa, jonka syntymiseen olemme ase kädessä vaikuttaneet, sanoi Viron vapaussotilaiden liiton puheenjohtaja Heino Kerde. Hän muistutti, että liiton jäsenistön keski-ikä on jo 75 vuotta. Liiton jäseniksi on hyväksytty kaikki ne sotilaat, jotka ovat taistelleet Viron itsenäisyyden saavuttamiseksi. -Myös niitä, jotka ovat taistelleet toisella puolella, me arvostamme, emmekä pidä vihollisina, hän painotti.

Kerden mukaan toisessa maailmansodassa taisteli Viron vapauden puolesta 70000-80000 virolaista. Osa heistä taisteli pakon edessä Saksan riveissä. -Kaikki Suomessa taistelleet virolaiset olivat vapaaehtoisia, muistutti toisen juhlivan järjestön, Suomen sotaveteraaniliiton Viron yhdistyksen puheenjohtaja Raul Kuntma. Yhdistys tunnetaan myös Pohjan Poikina, jonka perusti 400 Suomessa taistellutta virolaisveteraania.

-Alun perin meitä oli 3400 miestä. Nyt on elossa 515, Kuntma kertoi. Kaikki lähtijät olivat vapaaehtoisia ja tahtoivat mieluummin taistella veljeskansan kuin Saksan riveissä. Kuntma kiitteli myös suomalaisia ja Suomen hallitusta siitä merkittävästä työstä, jota Suomi on tehnyt Pohjan Poikien kuntoutuksen ja sosiaalisten olojen hyväksi.

Ulkoministeri pelkää disinformaatiota

Viron ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves on huolissaan vapaussoturien kokouksen johdosta. Hänen mukaansa sen jälkeen on helppo aiheetta panetella Viroa.

Ilves uskoo, että kansainvälisessä lehdistössä ilmestyy tämänpäiväisen kokouksen jälkeen Viroon kohdistuvia syyllistäviä ja hyökkääviä artikkeleita. -Olen perusteellisesti tutkinut Neuvostoliiton aikaisten disinformaatiokampanjoiden hoitelemista ja taktiikkaa. Nyt minusta ilmassa on selvästi merkkejä tällaisen kampanjan alkamisesta, hän sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.