Virossa taistelleille suomalaisille muistotaulu

Viron vapaussodassa vuosina 1918-1919 kaatuneiden 113 suomalaisen vapaaehtoisen uusi muistotaulu paljastettiin tänään Valgassa, Viron ja Latvian rajalla. Nämä kaatuneet kuuluivat suomalaiseen Pohjan Pojat -rykmenttiin, joka koostui 2 300 vapaaehtoisesta.

Viron pääministeri Mart Siiman puhui muistotaulun paljastustilaisuudessa. Hän kiitti suomalaisia avusta ja siitä, että maamme ovat kriittisinä hetkinä pystyneet tukemaan toinen toisiaan. Tilaisuuteen osallistui myös suurlähettiläs Pekka Oinonen. Viron vapaussodassa 80 vuotta sitten taisteli myös toinen suomalaisryhmä, pohjoisrintamalla ollut Ensimmäinen Suomalainen Vapaajoukko. Kaikkiaan Viron vapaussotaan osallistui 3 700 suomalaista vapaaehtoista. Taisteluissa tai sodan tuomiin vaivoihin kuoli 145 suomalaista.

-Valgan muistotaulu nostettiin 1.2. 1934, mutta "punavägi" repi sen alas vuonna 1940, muisteli uuden taulun paljastustilaisuuteen osallistunut Pentti Kangasluoma, Lapuan Suomi-Viro-seuran varapuheenjohtaja sekä kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen.

Viron vapaussota johti itsenäiseen Viroon, joka määritettiin vuonna 1920 Tarton rauhansopimuksessa. Tätä jatkui Neuvosto-miehitykseen vuonna 1940. Viron itsenäisyys palautettiin uudelleen v. 1991. Viron vapaussodassa virolaiset ja suomalaiset taistelivat Neuvosto-Venäjän joukkoja ja viime vaiheessa myös Latviasta hyökänneitä Baltian saksalaisia joukkoja vastaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat