Virossa riita YK:n siirtolaisuussopimuksesta - osa virolaisista pelkää parlamentissa hyväksytyn sopimuksen johtavan maahanmuuttajien ryntäykseen

Virossa on noussut iso kiista YK:n siirtolaisuussopimuksesta. Maan hallitus ei päässyt aiemmin yksimielisyyteen sopimuksen hyväksymisestä, joten pääministeri Jüri Ratas vei asian parlamentin päätettäväksi.

Kolmen puolueen hallituksessa istuvat vasemmistohenkiset keskustapuolue ja sosiaalidemokraatit sekä konservatiivinen Isämaa-puolue. Isämaa-puolue ei halunnut muiden hallituspuolueiden tavoin liittyä sopimukseen.

– Meidän ei pidä hyväksyä sopimusta, joka voi tulevaisuudessa rajoittaa itsemääräämisoikeuttamme siirtolaisuuteen liittyvissä asioissa, Isämaa-puolueen puheenjohtaja Helir-Valdor Seeder kertoi Objektiiv-nettilehdessä.

Virossa muistetaan venäläismuuttajat

Isämaa-puolue sekä muutamat muut Viron konservatiivipuolueet muistavat Viron miehitysajan, jolloin satojatuhansia venäläisiä ja muita neuvostoliittolaisia muutti maahan. YK:n siirtolaisuussopimus nähdään nyt eräänlaisena takaporttina sille, että Viroon tulisi jälleen siirtolaisia ilman, että maa pystyisi sitä estämään.

Kun asia vietiin parlamenttiin, maan ulkoministeri Sven Mikser joutui vakuuttamaan, että sopimus ei ole vaarallinen Virolle.

– Virossa ei ole yhtään puoluetta, jonka päämääränä olisi heikentää Viron maahanmuuttopolitiikkaa tai tuoda Viroon massiivisesti maahantulijoita, Sven Mikser sanoi parlamentin edessä ennen äänestystä.

– Jotka muuta väittävät, eivät puhu totta, Mikser sanoi eli syytti kritisoijia valehtelusta.

Parlamentti keskusteli tuntikausia sopimuksen hyväksymisestä ja se hyväksyttiin maanantaina lopulta äänin 41 - 27.

Koska asiaa ei hyväksytty hallituksessa, maan presidentti Kersti Kaljulaid ilmoitti, että ei lähde Marrakeshiin Marokkoon, jossa YK-sopimus olisi tarkoitus hyväksyä korkean tason kokouksessa joulukuun puolivälissä. Sittemmin paikalle piti mennä ulkoministerin mutta nyt kokoukseen ei olisi menossa Virosta kukaan.

Sopimus on tarkoitus hyväksyä diplomaattitasolla myöhemmin joulukuussa YK:n yleiskokouksessa.

YK:n siirtolaisuussopimusta vastustavat Euroopassa monet oikeistopopulistit. Myös Australia ja Yhdysvallat on suhtautunut siihen kriittisesti. Suomi hyväksyy sopimuksen.

Lue myös:

    Uusimmat