Mainos

Virossa pohditaan jo Ilveksen voiton vaikutusta parlamenttivaaleihin

Ilveksen voitto oli karvas pettymys Rüütelia tukeneille Keskustapuolueelle ja Kansanliitolle.

Virossa alettiin tänään jo pohtia, mitä vaikutusta presidentinvaalin tuloksella on ensi kevään parlamenttivaaleihin.

Eilisessä vaalissa presidentiksi valittiin sosiaalidemokraattinen europarlamentaarikko Toomas Hendrik Ilves, joka voitti niukasti istuvan presidentin Arnold Rüütelin.

Tulos oli karvas pettymys Rüüteliä tukeneille Keskustapuolueelle ja Kansanliitolle, joiden ehdokkaan kannatus jäi mielipidekyselyjen mukaan selvästi pienemmäksi kuin puolueiden tuki edellisissä parlamenttivaaleissa.

Tarton yliopiston politologi Vello Pettai arvioi Viron radiolle, ettei vaalin tulos kuitenkaan kaada Keskustan ja Kansanliiton elokuussa tekemää yhteistyösopimusta, jolle Rüütelin piti olla eräänlaisena takuumiehenä. Sen uskottiin vahvistavan Keskustan puheenjohtajan Edgar Savisaaren mahdollisuuksia nousta keväällä seuraavaksi pääministeriksi.

Pettain mielestä on selvää, että ainakin pienempi Kansanliitto haluaa yhä pitää sopimuksesta kiinni. Kansanliiton tiedotusjohtajan Agu Uudeleppin mukaan asiaa ei ole ehditty vielä edes pohtia.

Laajempia kotimaisia analyyseja Ilveksen voitosta on luvassa vasta huomenna, sillä Viron isot päivälehdet eivät ilmesty sunnuntaisin.

Ilveksen kannattajat ehtivät jo eilen arvioida, että Ilveksen myötä Virossa voitti entistä avoimempi poliittinen kulttuuri.

- Ilveksestä tulee kansaa yhdistävä presidentti, joka antaa Virosta myönteisen kuvan myös ulkomailla, Reformipuoluetta edustava pääministeri Andrus Ansip uskoo.

Kansanliiton johtajan Villu Reiljanin ensi kommentit olivat tylympiä. Hän sanoi Postimees-lehdelle, että hänen puolueensa hyväksyy vaalin tuloksen, mutta henkilökohtaisesti hän ei luota Ilvekseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.