Mainos

Virossa nettiäänestyksestä on hyviä kokemuksia

Virossa on pelkkiä hyviä kokemuksia sähköisestä äänestämisestä.

-Oikeastaan internetäänestäminen ei ole mikään IT-projekti, se on projekti luottamuksen saavuttamiseksi. Toisaalta järjestelmän pitää olla turvallinen, toisaalta läpinäkyvä, kertoo sähköisen äänestämisen asiantuntija Tarvi Martens.

Järjestelmä pystytetään kaksi viikkoa ennen äänestyksen alkua. Paikalle kutsutaan valvojat ja puolueiden edustajat seuraamaan serverien ja koneiden laittoa. Kaikki kuvataan ja dokumentoidaan.

-Jos joku sanoo, että teimme jotain väärin, voimme kerrata sen nauhalta. Materiaalia kertyy parikymmentä tuntia.

Järjestelmän pystyttäminen kestää päiviä, ja yöksi koneisiin kiinnitetään turvasinetit, jotta voidaan varmistaa, ettei kukaan käpälöi niitä muiden tietämättä.

Martens kummastelee sitä, että sähköisestä äänestämisestä on tullut mörkö samaan aikaan, kun ihmiset siirtelevät rahojaan joka päivä verkkopankeissa.

-Kyllä nettiäänestämisestä tulee vielä täysin tavallinen asia, ainakin täällä. Kun tehdään riittävän turvallinen ja ymmärrettävä järjestelmä, niin ihmiset alkavat uskoa siihen. Jos kysyt ihmisten mielipidettä, niin eiköhän se raha ole loppupelissä tärkeämpi kuin äänestäminen.

Henkilökorttien väärinkäytöksistä Martens ei ole kuullut. Lain mukaan oman henkilökortin antaminen toiselle on jo rikollista toimintaa.

Se, että internetäänestämisessä äänestäjä voi vaihtaa ehdokkaansa niin moneen kertaan kuin haluaa, estää Martensin mielestä esimerkiksi painostuksen. Jos joku yrittää vaikuttaa äänestäjään yhdellä kertaa, äänestäjä voi käydä muuttamassa ehdokkaansa myöhemmin.

-Se on mahtava järjestelmä äänien myymiseksi, mutta kamala äänten ostamiseksi, Martens vitsailee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.