Mainos

Virossa kiistellään nyt vapaudenpatsaasta

Asiantuntijat pitävät suunnittelukilpailun voittanutta teosta vanhanaikaisena.

Virossa on taas virinnyt patsaskiista. Tällä kertaa kyse on Viron vapaussodan muistomerkistä, jonka suunnittelukilpailun voittanut Libertas-ehdotus ei ole kaikille mieleen.

Postimees-lehden haastattelemat asiantuntijat ryöpyttävät ennen muuta patsaan vanhanaikaista muotokieltä, joka esimerkiksi arkkitehtuurin tutkija Krista Kodresin mielestä edustaa pikemmin 1930-luvun kuin 2000-luvun ajattelua.

Monumentin keskiössä on 28-metrisen dolomiittipylvään päähän pystytetty kulmikas vapaudenristi, jonka keskelle on kuvattu Viron kartta. Suunnittelukisan voittaja julkistettiin viime viikolla, mutta ehdotuksen tekijää ei vielä ole paljastettu.

Viron vuosina 1918-20 käymän vapaussodan muistomerkki aiotaan pystyttää aivan Tallinnan keskustaan, Vapauden aukion Toompeanmäen puoleiselle laidalle.

Viron hallituksen on määrä ottaa kantaa patsasehdotukseen vielä elokuun aikana. Pääministeri Andrus Ansip on sanonut pitävänsä tärkeänä, että monumentti on valmiina ensi vuoden marraskuun 28. päivänä, jolloin vapaussodan alkamisesta on kulunut 90 vuotta.

Vapaussodan muistomerkkiä suunniteltiin Tallinnaan jo 1920-luvulla. Vuosien varrella siitä on järjestetty useita suunnittelukilpailuja, mutta kaikille kelpaavaa esitystä ei ole löytynyt. Viimeksi Tallinnan kaupungin vuosina 2001-2002 järjestämän patsaskilpailun voittotyö jätettiin toteuttamatta kovan julkisen vastustuksen vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.