Viroon matkustavan kannattaa pitää huoli rokotuksista

Viroon pidemmäksi aikaa matkustavan on hyvä ottaa rokotus puutiaisaivotulehdusta vastaan, neuvoo Kansanterveyslaitos. Maassa todetaan vuosittain reilu sata puutiaisaivotulehdusta. Tämä on selvästi enemmän kuin Suomessa.

- Erityisesti jos on pidempään maaseudulla, puutiaisaivotulehduksen riski kannattaa ottaa vakavasti, sanoo Kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Markku Kuusi.

Kuusen mukaan Suomessa on ollut suuri into rokottaa kotimaassa matkailevia puutiaisaivotulehduksen varalta, vaikka useimmilla ei ole realistista riskiä saada.

Sen sijaan Virossa ja muissa Baltian maissa tauti on yleinen ja riski on olemassa, Kuusi toteaa.

Puutiaisaivotulehdus leviää punkin puremasta, mutta punkeista vain noin prosentti on tulehdusta aiheuttavan TBE-viruksen kantaja.

Ihan ensimmäiset puutiaisaivotulehduksen oireet ovat influenssan kaltaisia. Tartunnan saanut voi tuntea vilunväristyksiä, ja hänellä saattaa olla huono olo. Taudin edetessä sairastuneella on usein myös hermostollisia oireita, jotka voivat olla esimerkiksi kuulohäiriöitä.

Myös raivotauti on yleinen Baltian maissa

Puutiaisaivotulehduksen lisäksi kesämatkailijoita saattaa vaania raivotauti eli rabies, joka on yleinen Baltian maiden eläimillä.

Kansanterveyslaitoksen ylilääkärin Markku Kuusen mukaan rabies on nopeasti etenevä ja raju tauti, joka johtaa kuolemaan ellei tartunnan saanut saa vesikauhurokotetta pian.

- Oireet vaihtelevat kovasti, mutta käyttäytymishäiriöitä voi olla. Ihminen ei tyypillisesti reagoi kuten raivotautinen koira, joka hyökkäilee kaikkien kimppuun. Vesikauhu on itse asiassa oikea oire, koska tietyssä vaiheessa tulee nielemisvaikeuksia ja silloin veden näkeminen tuntuu siltä, ettei yksinkertaisesti pysty juomaan, Kuusi toteaa.

Kuusi pitää ripeää hoitoon hakeutumista erityisen tärkeänä esimerkiksi silloin, kun koira puree. Kuusen mukaan tällöin kannattaa ottaa vesikauhuun tarkoitettu rokote.

Kuusi ei osaa tarkkaan sanoa, kuinka monta kertaa raivotautia on kulkeutunut Suomeen Virosta, mutta kovin yleistä se ei ole ollut.

- Pari vuotta sitten Suomeen tuotiin Virosta poni, jolla oli raivotauti. Siinä yhteydessä ponia hoitanut eläinlääkäri ja muutama muu ihminen sai vesikauhurokotteen, Kuusi toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat