Mainos

Viroon luvassa jännittävät presidentinvaalit

Kummallakaan ehdokkaalla ei ole etukäteen varmaa enemmistöä valitsijamiesneuvoston äänestyksessä.

Virolle valitaan huomenna uusi presidentti. Luvassa ovat jännittävät vaalit, sillä kummallakaan ehdokkaalla ei etukäteen ole varmaa enemmistöä valitsijamiesneuvoston äänestyksessä.

Vastakkain ovat istuva presidentti Arnold Rüütel ja sosiaalidemokraattinen europarlamentaarikko, entinen ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves.

Vaalien ensimmäinen äänestyskierros alkaa Estonia-teatterin konserttisalissa puoliltapäivin. Jos kumpikaan ehdokas ei saa enemmistöä, järjestetään toinen äänestys kello 15.

Teoriassa on mahdollista sekin, ettei valitsijamiesneuvosto saa ratkaisua aikaan. Silloin presidentin valinta siirtyy takaisin Viron parlamentille, joka elokuussa epäonnistui tehtävässä.

Valitsijamiesneuvostossa istuu lauantaina 345 edustajaa. Voittoon tarvitaan enemmistö äänestykseen osallistuneiden äänistä.

Vaalilautakunta pudotti Rüütelin kannattajia

Viron keskusvaalilautakunta hylkäsi eilen kahden Rüütelia tukevan valitsijamiehen osallistumisen äänestykseen, koska heitä ei oltu valittu sääntöjen mukaisesti.

Rüütelia tukevien Keskustapuolueen ja Kansanliiton mielestä päätös oli puolueellinen, minkä vuoksi ne vaativat keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Heiki Sibulin eroa.

Kansanliitto ja Keskusta olivat aiemmin keränneet Rüütelin tueksi 160 valitsijamiehen allekirjoituksen. Vaalilautakunnan päätös pudotti määrän 158:aan.

Kansanliiton pääsihteerin Lea Kiivitin mukaan Rüütelillä on valitsijamiesneuvostossa kuitenkin yli 30 sellaista tukijaa, jotka eivät vielä ole halunneet kertoa kantaansa julkisesti. Jos se pitää paikkansa, kahden edustajan pois jäännillä ei ole vaalien tulokseen minkäänlaista vaikutusta.

Ilveksen kannattajat puolestaan ovat laskeneet, että Ilvekselle olisi tulossa ainakin 175 varmaa ääntä. Se riittäisi voittoon.

Jos Viron presidentti valittaisiin suoralla kansanvaalilla, voittaja olisi Ilves. Tuoreiden kyselyjen mukaan hänen valintaansa toivoo noin 70 prosenttia virolaisista.

Keulakuvan valinta kuumentaa tunteita

Viron presidentillä ei ole kovin paljon valtaa, vaan hänen roolinsa on lähinnä edustuksellinen. Siihen nähden vaalitaistelu on jakanut kansaa yllättävän jyrkästi eri leireihin.

78-vuotiaan Rüütelin vastustajat ovat pitäneet esillä tämän neuvostoaikaista taustaa, korkeaa ikää ja väitettyjä muistihäiriöitä.

Pitkään ulkomailla asunutta Ilvestä taas on pilkattu "tuontitavaraksi", jolla ei ole kosketusta virolaisten todellisuuteen. Häntä ovat vieroksuneet varsinkin Viron venäjänkieliset, joista enemmistö kannattaa Rüüteliä.

Ehdokkaat itse ovat käyttäneet maltillisia puheenvuoroja, joissa ei ole tullut esiin kovin jyrkkiä linjaeroja. Rüütelin ja Ilveksen ainoa vaaleja edeltävä tv-väittely oli ohjelmassa myöhään illalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.