Mainos

Viroon ilman rajatarkastuksia aikaisintaan syksyllä 2008

Viron Schengen-jäsenyys viivästyy ainakin vuodella. Syynä on se, että EU:n tietojärjestelmiä ei kyetä yhdistämään Viron järjestelmiin aikataulun mukaisesti.

Rajatarkastukset Suomen ja Viron väliltä poistuvat aikaisintaan syksyllä 2008, koska Viron Schengen-jäsenyys ei toteudu aiemmin suunnitellussa aikataulussa.

Viron sisäministeriö tiedotti tänään, että Viron Schengen-jäsenyys viivästyy edelleen ainakin vuodella. Syynä on se, että EU:n tietojärjestelmiä ei kyetä yhdistämään Viron järjestelmiin aiemmin suunnitellussa aikataulussa.

Sama koskee myös muita uusia, vielä Schengen-alueen ulkopuolella olevia EU-maita. Aiemmin Viron tavoitteena oli liittyä Schengeniin ensi vuoden lopulla.

Schengenin SIS II -tietojärjestelmän käyttöönoton aikataulusta keskusteltiin EU:n työryhmässä eilen. Nyt tavoitteena on, että SIS II saataisiin käyttöön kesäkuussa 2008. Jos se onnistuu, Viro voi liittyä Schengeniin lokakuussa 2008, sisäministeriö arvioi. Siinä voi kuitenkin mennä kauemminkin.

- On varsin todennäköistä, että rajatarkastukset poistetaan vasta vuoden 2009 alusta, Viroa työryhmässä edustava Mart Kraft arvioi Viron sisäministeriön tiedotteessa.

Kraftin mukaan SIS II :n ongelmat liittyvät siihen, että kyseessä on tähän mennessä suurin ja monimutkaisin EU-maiden välinen tietojärjestelmä. Tämän vuoksi ennakkoon ei osattu ottaa huomioon kaikkia niitä vaikeuksia, joita sen toteuttamiseen liittyy.

Eilen hyväksyttyä uutta aikataulua Kraft pitää realistisena.

Suomi ja muut Pohjoismaat liittyivät Schengen-alueeseen keväällä 2001. Nykyään Schengeniin kuuluu 13 EU-maata sekä Norja ja Islanti. Vanhoista EU-maista Britannia ja Irlanti ovat Schengen-alueen ulkopuolella

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.