Mainos

Viron viisumivapaus heikentää turvallisuutta?

Suomen ja Viron välillä toukokuun alussa toteutuva viisumivapaus johtaa siihen, että matkustajien passeja tarkastava rajavartiolaitos ei pysty 100-prosenttiseen turvallisuuteen.

Vaikka esimerkiksi laitoksen Helsingin passintarkastusosaston miesvahvuus nousee, se ei nouse samassa suhteessa kuin matkustajamäärä lisääntyy. Viisumipakkko on käytännössä merkinnyt ihmisten etukäteistarkastusta, joka nyt poistuu toukokuussa viisumivapauden myötä.

Kun liikennemäärät kasvavat samalla, johtaa tämä siihen, että rajavartijalla on vähemmän aikaa käytettävissä tarkastukseen.
-Kuitenkin tarvittaisiin enemmän aikaa, jotta pystyttäisiin tarkastamaan niin luotettavasti, ettei ihmisiä pääse laittomasti maahan, pohtii Suomenlahden merivartioston päällikkö, komentaja Henrik Wärnhjelm.

Tarkastus on sekuntipeliä

Tällä hetkellä suomalaista matkustajaa kohti on aikaa tarkastukseen käytettävissä 3-4 sekuntia, kun taas EU:n ulkopuolista matkustajaa kohti aikaa on noin 15 sekuntia, arvioi Wärnhjelm.

-Viidentoista sekunnin aikana ei kyllä ehdi tehdä kovin kummoisia, hän pohtii.
-Sehän vaatii aikamoista ammattitaitoa ja kyllä se johtaa siihen, että ei me pystytä sataprosenttiseen turvallisuuteen.

Liikenne kasvaa kovaa vauhtia

Suomenlahden merivartioston tekemät ulkorajan rajatarkastukset Suomenlahdella ovat rajussa kasvussa. Kun matkustaja-aluksista tarkastettiin vuonna 1994 noin 2,25 miljoonaa henkilöä, niin viime vuonna määrä kipusi 4,7 miljoonaan. Kasvu jatkuu edelleen jyrkästi, sillä kuluvan vuoden arvio on 5,3 miljoonaa henkilöä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.