Mainos

Viron vienti kasvussa

Viro on nopeasti kyennyt korvaamaan Venäjän kriisin aiheuttamia kauppaongelmia. Maan vienti kasvoi elokuussa heinäkuusta kolme prosenttia ja samanaikaisesti tuonti väheni 13 prosenttia. Viimeksi kuluneen vuoden kuluessa Viro on onnistunut aloittamaan ulkomaankaupan 14 uuden maan kanssa.

Viron tilastokeskuksen mukaan kauppavaihdon alijäämä oli kuitenkin edelleen noin 3,4 miljardia kruunua eli viennin osuus koko vaihdosta on 40 prosenttia. Suomi on vahvistanut asemiaan Viron tärkeimpänä kauppakumppanina. Suomen osuus Viron kokonaisviennistä oli 21,3 prosenttia ja tuonnista peräti 25,6 prosenttia. Viron tärkeimpiä vientituotteita Suomeen ovat tekstiilituotteet sekä koneet ja laitteet. Sen sijaan puutavaran vienti Suomeen on vähenemässä ja Ruotsiin lisääntymässä. Vuositasolla vienti Suomeen on kasvanut 35 ja Ruotsiin 7 prosenttia. Kokonaisuudessaan Viron kauppavaihto on selvästi suuntautumassa Euroopan unionin maihin. Niiden vientiosuus oli 55 prosenttia ja tuontiosuus 62 prosenttia. Suomen lisäksi kauppavaihtoaan Viron kanssa on tuntuvasti kasvattanut Ruotsi. Myös Ukrainan ja Viron kauppa on vapaakauppasopimuksen ansiosta kasvusuunnassa. Elokuussa Viron viennistä Ukrainaan suuntautui 6,3 prosenttia, missä on prosenttiyksikön verran kasvua heinäkuun lukuihin.

Kauppa Venäjälle kuihtuu

Viron vienti Venäjälle on jatkuvasti vähentynyt. Elokuussa maan osuus viennistä oli enää 12,7 prosenttia. Viimeksi vientiluvut Venäjälle ovat olleet yhtä alhaiset kaksi vuotta sitten. Sen sijaan tuonti Venäjältä on jatkuvasti kasvussa. Tämä johtuu osittain Venäjän valuuttatarpeesta ja sen seurauksena kasvavasta öljynviennistä. Elokuussa Venäjän tuonnin osuus koko Viron tuonnista oli 10,6 prosenttia eli 2,4 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.