Mainos

Viron vienti alkaa vetää

Viron vienti on viimeinkin alkamassa vetää. Tämä on merkinnyt kauppavajeen putoamista syyskuussa miljardiin kruunuun (380 mmk), kun se vuosi sitten vastaavaan aikaan oli 1,8 miljardia kruunua eli runsaat 700 miljoonaa markkaa. Vientiluvut kasvoivat syyskuussa noin neljä prosenttia. Vaje on pienentynyt tasaisesti koko alkuvuoden. Kesäkuukausina se oli 1,2 - 1,3 miljardia. Ulkomaankaupan kokonaisvaihto oli 8,8 miljardia kruunua (3,34 mrd mk). Viennin osuus oli 3,9 miljardia kruunua (1,48 mrd mk) eli 44 prosenttia ja tuonnin 56 prosenttia eli 4,9 miljardia kruunua (1,82 mrd mk).

Euroopan unionista on tullut maaryhmänä Viron tärkein kauppakumppani. Sen osuus kokonaisviennistä kasvoi edelliskuukaudesta prosenttiyksikön verran 63 prosenttiin.Tuontipuolella EU:n osuus on 60 prosenttia. Viron tärkein kauppakumppani on Suomi, jonka osuus viennistä oli 21,6 prosenttia ja tuonnista 24,9 prosenttia. Seuraavat vientimaat olivat Ruotsi 16,8, Latvia 9,1 ja Venäjä 8,4 prosenttia.

Tuontipuolella oli Venäjä toisena 12,1 prosenttia ja seuraavina Saksa 9,4 ja Ruotsi 9,3 prosenttia. Eniten kasvoi vienti Suomeen ja Britanniaan. Sen sijaan vienti Ruotsiin väheni jonkin verran. Viron ensimmäinen tullialue avattiin myös vientiin syyskuun alussa. Sen osuus kokonaisviennistä oli 0,1 prosenttia. Vapaavarastoon tuotavan tavaran lopullista määränpäätä ei tarvitse määrätä ennakkoon. Kaikkiaan vapaavarastoon ja myöhemmin määrättävään paikkaan kuljetettavaksi tarkoitetut tuotteet muodostavat koko viennistä 0,5 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.