Mainos

Viron valtio myy omaisuuttaan, EU-jäsenyyskin viivästymässä

Virossa pelätään maan EU-jäsenyyden siirtyvän hamaan tulevaisuuteen, kun maan parlamentti ei pysty muuttamaan lakeja EU-kuntoon riittävän nopeasti. Viron ulkoministerin mukaan EU-jäsenyys voi nykymenolla siirtyä vuoteen 2007 tai sitäkin myöhäisemmäksi. Maan valtiontalouden kuulumisetkaan eivät ole parhaat mahdolliset.

Tallinnaa

Viron valtiontalouden pelasti viime vuonna valtion omaisuuden, ennen kaikkea maan telelaitoksen, yksityistämisestä saadut tulot. Viron viime vuoden budjetin tulopuoli toteutui yli 100-prosenttisesti. Ilman yksityistämisestä kertyneitä tuloja se olisi jäänyt kuitenkin 10 prosenttia alijäämäiseksi, selviää maan valtiovarainministeriön tuoreista ennakkotilastoista.

Valtion tulot olivat viime vuonna noin 18 miljardia kruunua eli noin seitsemän miljardia markkaa. Tästä Eesti Telekomin myyntitulojen osuus oli yli kolme miljardia kruunua eli miljardi markkaa. Yksityisten henkiöiden verokertymä toteutui 96-prosenttisesti, sen sijaan liikevaihtoverotuotot vain 90-prosenttisesti. Suurimmat vajaukset syntyvät alkoholin, tupakan ja moottoriajoneuvojen verokertymissä.

Hallitus korotti alkoholin ja tupakan hintaa vuosi sitten, mikä johti salaviinan myynnin kasvamiseen ja tupakkatuotteiden salakuljetuksen lisääntymiseen. Alkoholivero tuottikin vain vajaat 83 prosenttia ennakoidusta, tupakkavero 89 prosenttia ja polttoainevero 76 prosenttia. Moottoriajoneuvojen veroja valtio sai perityksi vain alle 44 prosenttia budjetissa olevasta summasta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.