Mainos

Viron työttömyys miehinen ongelma

Viron nopeasti kasvanut työttömyys koettelee entistä enemmän miehiä.

Työttömistä jo selvästi yli puolet on miehiä, kun vielä pari vuotta sitten naiset olivat enemmistönä työttömien joukossa. Miesten kasvaneeseen työttömyyteen on vaikuttanut muun muassa rakennusalan lama.

Eräs virolaistoimittaja luonnehti äskettäin hyvin muuttunutta tilannetta kirjoittamalla, että työttömyydellä on nyt miehen kasvot.

Viron talouden niin sanotun buumiajan loppupuolella keväällä 2007 maassa oli työttömiä noin 14 000. Heistä vain vähän yli kolmannes oli miehiä. Nyt työttömien, siis virallisesti rekisteröityjen työttömien määrä kolkuttelee 80 000:n rajaa, ja heistä yli puolet on miehiä.

Työttömyysprosentti on jo yli 11. Suurin työttömyys 16,3 prosenttia on Itä-Virumaan maakunnassa, jossa valtaosa asukkaista on Viron venäläisiä.

Miesten työttömyys on kaikissa ikäryhmissä naisia suurempi. Erityisen huomattava ero on kuitenkin 16-24-vuotiaiden joukossa. Näistä nuorista työttömistä kaksi kolmasosaa on miehiä.

Viron talouslama on koetellut erityisen kovasti miesvaltaisia aloja kuten rakentamista, teollisuustuotantoa ja metsäteollisuutta, kun taas naisvaltaiset opetus, terveydenhoito ja sosiaalihuolto ovat säästyneet suurilta iskuilta. Siksi naisten osuus työvoimasta on kasvanut ja kasvaa koko ajan.

Työn ovat kadottaneet ammattitaidottomat työntekijät, ja heitä on Virossa enemmän miehissä kuin naisissa. Kriisi on kuitenkin iskenyt pahasti myös niin sanottuihin valkokaulustyöntekijöihin ja joidenkin alojen huippuasiantuntijoihin.

Työttömyyden muuttumista kuvaa hyvin myös se, että työttömäksi jääneiden koulutustaso on noussut ja heidän keskitulonsa ennen potkuja oli jo lähellä Viron valtakunnallista keskipalkkaa (noin 12 000 kruunua, 800 euroa).

Virossa on myös väitetty, että rahan säästämiseksi useilta aloilta on erotettu suurempaa palkkaa nauttivat miehet ja halvempi naistyövoima on saanut pitää paikkansa. Virossahan naisten ja miesten palkkojen ero on yksi EU:n suurimmista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.