Viron tasavalta täytti 90 vuotta

Viro on viettänyt tänään tasavaltansa 90-vuotispäivää. Tasan 90 vuotta sitten Tallinnassa julkistettiin virallisesti Viron itsenäisyysmanifesti.

Päivä alkoi juhlallisella lipunnostolla Toompealla. Illalla oli vuorossa presidentti Toomas Hendrik Ilveksen juhlavastaanotto Estonia-teatterissa.

Presidentti Ilves kantoi itsenäisyyspäivän puheessaan huolta virolaisista perheistä ja niiden tulevaisuudesta.

Presidentti muistutti, että tällä vuosituhannella on saanut surmansa jo 4500 nuorta virolaismiestä. Heitä on menehtynyt erilaisissa onnettomuuksissa, muun muassa liikenteessä. Luku on liki yhtä suuri kuin maan puolustusvoimissa on väkeä.

- Se on yli neljätuhatta olematonta perhettä. Liki kymmenentuhatta syntymätöntä lasta, Ilves sanoi.

Samalla hän kuitenkin riemuitsi siitä, että Virossa on viime vuosina syntynyt enemmän lapsia kuin Euroopassa keskimäärin. Ilves vertasi 90-vuotiasta tasavaltaa aikuiseen, joka keskittyy pysyviin arvoihin.

- Täyskasvanut, olkoon se sitten ihminen tai maa, alkaa pohtia, mikä jää jäljelle. Olennaista on elämä ja sen jatkuminen: perhe ja lapset.

Miehittäjät veivät virkamerkin

Puheen jälkeen Ilves isännöi vaimonsa Evelinin kanssa juhlavastaanottoa Estonia-teatterissa. Ilveksen kaulassa komeili uusi presidentin virkamerkki ja samalla maan korkein ansiomerkki: valtionvaakuna kultaketjussa. Se valmistettiin varta vasten itsenäisyyspäiväksi.

Sadalla jalokivellä koristellussa raskaassa kultaketjussa roikkuu Viron leijonavaakuna. Sen esikuva ja edeltäjä on edelleen Moskovassa, josta virkamerkkiä ei ole suostuttu antamaan takaisin pyynnöistä huolimatta.

Presidentti Konstatin Päts kantoi ketjua tiettävästi viimeisen kerran kesällä 1940, kun hän otti vastaan Neuvostoliiton suurlähettilään valtakirjan. Sen jälkeen symboli joutui miehittäjien käsiin.

Ilves myönsi 268 kunniamerkkiä ansioituneille. Heidän joukossaan olivat presidentit Arnold Rüütel sekä Lennart Meri, jota muistettiin postuumisti.

Päivää juhlittiin eri puolilla Viroa. Juhlallisuudet alkoivat jo eilen Pärnussa, jossa nähtiin virallinen sotilasparaati.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat