Mainos

Viron talousnäkymät yhä synkkiä

Viron talousnäkymät ovat hieman kohentuneet alkuvuodesta, mutta niitä ei vielä voida pitää tyydyttävinä, arvioi maan suhdanneinstituutti.

Tallinna, vanha kaupunki


Samaan aikaan joutuvat eri tutkimuslaitokset ja etupiirit tarkistamaan omia ennusteitaan alaspäin. Mielipiteet loppuvuoden kehityksestä ovat hyvinkin erilaisia. Valtiovarainministeriö on jo muuttanut oman ennustuksensa lähes nollatasolle. Sen mukaan Viron talous yltää nipin napin plussan puolelle eli kasvua on 0,4 prosenttia. Samoissa luvuissa liikkuu myös Hansapankki, joka ennustaa 0-1 prosentin kasvua.

Suhdanneinstituutti on aiemmassa ennusteessaan arvioinut kasvuprosentin olevan kaksi. Instituutti ei ole vielä ennustelukujaan rukannut, mutta toteaa tilanteen heikkenevän. Samalla elintasoerot Virossa suurenevat. Tämän vuoden toisella neljänneksellä oli 13,3 prosentilla virolaisperheistä joka kuukausi tuloja vähemmän kuin menoja ja siten niiden velkataakka kasvoi jatkuvasti. Toisaalta maan rikkaiden ja köyhien kulutuserot kasvoivat 11-kertaisiksi, toteaa instituutti omassa arviossaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto uskoo kaikkein eniten Viron talouteen, sillä sen ennuste vuosikasvuksi on 2-3 prosenttia. Toista ääripäätä edustaa maan talousministeriö, jonka laskelmien mukaan tämän vuoden toisella neljänneksellä talous putosi kahdeksan prosenttia ja koko vuoden kasvukin jää selvästi miinusmerkkiseksi. Ministeriön ennusteen mukaan tämänvuotinen pudotus on noin kolme prosenttia. Vaikka talous ensi vuonna ministeriön arvioiden mukaan kasvaneekin 5,5 prosenttia, ovat lähtökohdat varsin huonot.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.