Mainos

Viron talous on vakaassa kasvussa

Viime syksyn pankkikriisi ei ole merkittävästi vaikuttanut Viron talouden kehitykseen. Maan suhdannetutkimuslaitoksen mukaan tilanne on pysynyt vakaana viime vuoden lokakuusta lähtien. Laitos uskoo myös, että vakaa tilanne jatkuu ainakin puoli vuotta.

Suhdannetutkimuslaitoksen arvioissa Viron talouden nykytila sai asiantuntijoilta 6,5 pistettä 9 mahdollisesta. Tasapainoisesta tilanteesta kertovat myös Viron helmikuun teollisuustuotanto- ja vähittäismyyntiluvut. Teollisuustuotanto kasvoi tammi-helmikuussa viime vuodesta lähes 10 prosenttia. Vähittäismyynti puolestaan kasvoi viime vuoden helmikuuhun verrattuna kaksi prosenttia. Tämän vuoden helmikuun vähittäiskaupan kokonaismyynti oli 1,3 miljardia kruunua. Hintojen nousu vuositasolla oli kymmenen prosentin luokkaa.

Yritykset varovaisia

Virolaisyritykset suhtautuvat tulevaan kehitykseen varovaisesti. Tammi-maaliskuussa tehdyn tiedustelun mukaan useimmat yritykset ovat ilmoittaneet tuotantonsa supistuneen. Erityisesti lasku on koskettanut kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä. Esimerkiksi rakennusalan yritykset ilmoittivat, että noin 60 prosentilla asiakkaista on maksuvaikeuksia eikä laskuja makseta määräaikoina. Kaupan alan yrityksistä lähes kolmannes luonnehtii suhdanteita huonoiksi. Hyvänä tilannetta piti vain 13 prosenttia. Myös varastojen kiertonopeus on vastaajien mukaan selvästi hidastunut ja varastoihin kertynyt liikaa tavaraa.
(STT-Eta)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.