Mainos

Viron talouden tunnusluvut heittelehtivät

Viron talouskehityksen ennustaminen on viime vuoden ennakkotietojen perusteella varsin epävarmaa. Koko vuoden ajalla mitattuna talouskasvu näyttää ylittäneen reilusti 10 prosenttia. Sen sijaan vuoden viimeisten kuukausien luvut kertovat mm. vähittäiskaupan myynnin vähentyneen.

Pankeissa uskotaan yhä edelleen talouden ja erityisesti oman alan kasvuun. Hansapank ennustaakin pankkimarkkinoiden kasvavan tänä vuonna 55-60 prosenttia. Ennusteen mukaan maan liikepankkien yhteenlasketut varat nousevat 60 miljardiin, lainasalkku 32 miljardiin ja talletusten kokonaismäärä 33 miljardiin kruunuun. Viime vuonna varat olivat vajaat 39 miljardia, lainasalkku noin 20 ja talletuskanta yli 21 miljardia kruunua.

Ennusteessa on perusarvoina ollut usko kuluttajahintojen 9-11 prosentin nousuun ja kotimaisen bruttokansantuotteen 20 prosentin nimelliskasvuun, toteaa pankin ekonomisti Mart Töevere.

Viron kasvu jatkui viime vuonna edelleen nopeana. Tukkumyynti kasvoi marraskuun lukujen mukaan vuositasolla lähes 50 prosenttia. Oireellista kuitenkin oli, että lokakuusta myynti väheni prosentin. Virossa tukkukauppa on keskittynyttä. Neljä suurta tukkuria hallitsee yli puolta markkinoista ja lähes puolet näiden suurtukkurien kaupan arvosta kulkee maan suurimman tukkuyhtiön ETK Hulgin kautta.

Vähittäismyynnin arvo putosi niin ikään marraskuussa. Lokakuuhun verrattuna vähennystä oli kahdeksan prosenttia. Maan tilastokeskuksen mukaan eniten laski vaatteiden, jalkineiden ja kankaiden myynti. Moottoriajoneuvojen ja polttoaineiden kauppa putosi seitsemän prosenttia.

Kuluttajahinnat nousivat loka-joulukuussa 2,3 ja rakennuskustannukset 2,4 prosenttia. Vuositasolla tavaroiden ja palvelujen hinnannousu oli joulukuussa 12,4 prosenttia. Rakentaminen kallistui edellisvuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna yhdeksän prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.