Mainos

Viron talouden alamäki jatkuu

Viron suhdanneinstituutti pitää mahdollisena, että Viron talouden alamäki jatkuu koko tämän vuoden alkupuoliskon. Arvionsa laitos perustaa viime vuoden viimeisen neljänneksen lukuihin.

Teollisuustuotanto ja vähittäiskauppa putosivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden 1997 tasolle. Syynä oli sekä kotimaisten että ulkomaisten lainojen tyrehtyminen. Viime joulukuussa talouden tunnusluvut putosivat ensi kertaa sitten vuoden 1996 syyskuun heikolle tasolle.

Tuoreet talousbarometrit kertovat myös jatkuvasti kasvavista vaikeuksista: tilanne huononi niin teollisuudessa, kaupassa kuin rakentamisessakin. Samanaikaisesti talousvaikeuksiin joutuneiden työnantajien lukumäärä kasvoi, todetaan instituutin selvityksessä. Instituutin johtaja Marje Josins sanoo, että kuluttajien tilanne on Virossa nyt yhtä huono kuin vuonna 1992. Poikkeus hänen mukaansa on se, että ihmiset ovat entistä pessimistisempiä, eivätkä jaksa odottaa tulevaisuudelta mitään hyvää. Kaikkein pessimistisimpiä ovat 30-49 -vuotiaat, jotka pelkäävät oman työpaikkansa puolesta.

Myönteisenä tutkimuksessa nähdään lainakorkojen lasku ensi kesäkuuhun mennessä. Samoin osakekurssit nousevat ja talousilmasto on ulkomaisille sijoittajille edelleen suotuisa. Sen sijaan yksityisen ihmisen taloustilanne on vuoden puolivälissä heikompi kuin viime syyskuussa. Loppuvuodesta näkymien uskotaan jonkin verran parantuvan.
(STT-Eta)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.