Mainos

Viron suurlähettiläs: Venäjän ja Viron vuoropuhelu edistyy

Viron Suomen-suurlähettiläs Mati Vaarmann sanoo tänään, että Venäjä ja Viro ovat löytämässä uutta pohjaa keskinäisten erimielisyyksiensä ratkaisemiseen. Vaarmann muistutti STT:n haastattelussa, että valtioiden ristiriidat ovat diplomaateille arkipäivää. Tärkeintä on kuitenkin poliittinen tahto niiden ratkaisemiksi, ja sitä suurlähettiläs uskoo sekä Virolta että Venäjältä löytyvän.

Molemmat osapuolet ovat Vaarmannin mukaan ilmaisseet tyytyväisyytensä kesäkuussa Suomessa aloitettuihin neuvotteluihin, jossa haettiin sopivia tapoja kiistakysymyksiä koskevien keskustelujen käymiseen. Samaan aiheeseen palataan mahdollisesti tällä viikolla Riiassa Viron ulkoministerin ja Venäjän varaulkoministerin tapaamisessa. Suomi on tarjoutunut jatkossakin neuvottelujen isännäksi, ja Vaarmann sanoo maansa olevan halukas käyttämään mahdollisuutta hyväkseen.

Vaarmann korjaa Pro Estonia -lehteä

Suurlähettiläs Vaarmann toteaa, ettei kukaan halua peitellä Venäjän ja Viron näkemyseroja muun muassa vironvenäläisten asemasta. Hän haluaa kuitenkin korjata Pro Estonia -lehden painotuksia. Lehden otsikossa sanottiin Vaarmannin moittineen Venäjää Viron aseman vahingoittamisesta.

Suurlähettiläs huomauttaa kuitenkin Venäjän muun muassa toistuvasti hyväksyneen Viron pyrkimyksen liittyä Euroopan unionin jäseneksi. Myös maiden kauppasuhteet ovat vilkkaat: Venäjä on Viron toiseksi suurin kauppakumppani Suomen jälkeen. Venäjä ei tosin ole myöntänyt Virolle suosituimmuusasemaa, mikä nostaa tullimaksut kaksinkertaisiksi. Vaarmannin mukaan ongelma on kuitenkin väliaikainen.

Suurlähettiläs Vaarmann muistuttaa, että kysymys maahanmuuttajien ja vähemmistöjen asemasta on vaikea monissa maissa. Viron ja Venäjän näkökulmat poikkeavat selvästi toisistaan, koska Venäjä ei pidä Viroa neuvostovaltaa edeltäneen Viron perillisenä.
- Viron hallitus ei ole koskaan itse hyväksynyt venäläisten tuloa maahan, eikä se ole sillä tavoin sitoutunut huolehtimaan heidän eduistaan, Vaarmann toteaa.

Rajasopimus jo valmis

Sopimus Viron ja Venäjän rajasta on jo valmis allekirjoitettavaksi. Vaarmann toteaa Viron antaneen tässä kysymyksessä periksi luovuttuaan vaatimasta Tarton rauhan rajojen palauttamista. Neuvostovallan aikaista rajaa tyydyttiin oikaisemaan vain paikallisesti.

- Viron ja Venäjän välille on nyt syntymässä vuoropuhelu. Molemmilla puolilla on hyvää tahtoa, eikä ylimalkaiseen syyttelyyn sen enempää kuin ongelmien peittelyynkään ole tarvetta, suurlähettiläs Vaarmann tähdentää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.