Viron suosittu ulkoministeri erosi

Viron ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves eroaa virastaan. Ulkoministeriön mukaan Ilves on antanut eroilmoituksensa virkaatekevälle pääministerille Paul Varulille.

Viron ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves keskusteli erosta eilen sairaslomalla olevan pääministeri Mart Siimannin kanssa ja keskusteluja jatkettiin vielä tänä aamuna, minkä jälkeen Ilves julkisti päätöksensä.

Ilves oli alun perin aikonut erota jo kuukausi sitten, mutta jäi tuolloin hoitamaan virkaansa Venäjän tapahtumien vuoksi. Kansapuolueen puheenjohtajana toimivan Ilveksen eroa ovat useaan otteeseen vaatineet erityisesti maaseutupuolueiden edustajat. Myös Ilves itse perusteli eroaan muiden poliitikkojen nuivalla suhtautumisella itseensä ja edustamaansa puolueeseen.

-Toivon, että seuraajallani ei ole sisäpoliittista painolastia, huomautti suivaantunut ulkoministeri. -Kun tarkastelen viime aikojen johtavien poliitikkojen otteita myös hallituksen sisällä ulkoministeriä ja hänen johtamaansa ulkopolitiikkaan kohtaan, voin vetää siitä vain yhden johtopäätöksen: se tehdään minun kansanpuolueeseen kuulumiseni johdosta. Siksi olen päätynyt eroon, jotta maan ulkopolitiikka ei kärsi minun ulkoministeriydestäni, hän jatkoi. Kansanpuolueen pääsihteeri Indrek Kannik painotti, että ero on ulkoministerin oma asia. Kansanpuolueen puolelta häntä ei eroon ole painostettu, Kannik vakuutti. Hänen mukaansa eron ajankohta oli otollinen: nyt on Venäjällä uusi hallitus ja olot näyttävät jälleen vakiintuvan.

Tuulahdus lännestä

Toomas Hendrik Ilves ehti olla vajaat kaksi vuotta Viron ulkoministerinä. Tuona aikana hän loi maahan aivan uuden poliitiikantekokulttuurin. Jotkut poliitikot hämmästelivät hänen amerikkalaistyyppistä välittömyyttään, toisia ärsytti jo hänen mirrirusettinsa. Länsimaisuutensa Ilves toi mukanaan Yhdysvalloista. Hän on syntynyt Tukholmassa ja opiskellut sekä Columbian että Pennsylvanian yliopistoissa.

Ennen poliitikon-uraansa hän on työskennellyt amerikkalaisissa yliopistoissa ja Vapaa Eurooppa-radiossa vuosina 1984-93, jolloin hänet nimitettiin Viron suurlähettilääksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Meksikoon. Ulkoministeriksi hän tuli 28. marraskuuta 1996. Ilves itse oli jo jonkin aikaa tuntenut epäviihtyvyyttä hallituksessa. Kansanpuolueen puheenjohtajana hänen väitettiin istuvan kahdella tuolilla ja tekevän hallituksesta sekä oppositio- että vaalipolitiikkaa. Joka tapauksessa Ilves on Viron kiistämättä suosituimpia poliitikkoja, joka keikkuu erilaisten kyselyjen kärkipaikoilla.

Ulkomaisia lehtimiehiä hän saattoi hämmästyttää käyttäytymisellä, jota harvoin odottaa ulkoministeriltä. Esimerkiksi lehdistötilaisuuden vetäminen pöydällä räätälinasennossa istuen oli Virossa - ja olisi varmaan muuallakin - uutta poliittista kulttuuria. Henkilökuvaan kuuluvat vielä runous, musiikki- ja kirjallisuusharrastukset. Viimemainituista pääsevät suomalaiset osallisiksi mm. Turussa lokakuun puolivälissä järjestettävillä Littera Baltica -päivillä. Pääministeri Siimannin on esitettävä Ilveksen ero kuukauden kuluessa presidentti Lennart Merelle. Presidentillä on lain mukaan esittelyn jälkeen kolme päivää aikaa eron myöntämiseen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja