Mainos

Viron suojelupoliisi varoittaa Venäjän uhasta

Viron suojelupoliisi Kapo varoittaa Venäjän tiedusteluelinten jatkuvista yrityksistä vaikuttaa Viron politiikkaan.

Kapon vuosikirjan mukaan painostuksessa käytetään hyväksi muun muassa vironvenäläisiä, joista yritetään luoda niin sanottua viidettä kolonnaa, siis Venäjän tavoitteille myötämielistä ryhmittymää.

Kapon johtaja Raivo Aeg sanoo, että on syytä suhtautua varoen Viron niin sanottujen maanmiesten politiikkaan. Sen avulla yritetään luoda Venäjälle myötämielinen asenne vironvenäläisten keskuuteen. Tästä näytteenä Aeg pitää venäjänkielisten asukkaiden tukea Venäjän hyökkäykselle Georgiaan viime elokuussa.

Esimerkkinä Viron halusta sekaantua Venäjän politiikkaan Aeg on tuonut esille Moskovan kaupunginhallituksen ulkosuhteiden osaston johtajan talvisen käynnin Tallinnassa. Tämä neuvotteli Venäjän suurlähetystössä vironvenäläisten poliittisten järjestöjen johtajien kanssa siitä, miten yhdistää puolueet ja sopia yhteisistä ehdokkaista kesäkuun eurovaaleihin. Sinänsä siinä ei ole Aegin mukaan mitään huonoa, mutta Viro ei voi sietää sitä, että tällaista prosessia johdetaan Viron ulkopuolelta.

Viron suojelupoliisin nimeämän venäläissäätiön nimissä on Virossa esiintynyt muun muassa kirjan kustantaja Vladimir Iljasevitš, joka on Kapon mukaan entinen Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n työntekijä. Iljasevitšin kustantamo julkaisi Helsingin yliopiston dosentin Johan Bäckmanin paljon kohua herättäneen kirjan pronssisoturikiistasta.

Iljasevitš itse sanoi Viron television haastattelussa harkitsevansa Viron suojelupoliisin haastamista oikeuteen väärien tietojen levittämisestä.

Maiden suhteet viileät

Viron suojelupoliisin epäilyt, arviot ja väitteet Venäjän pyrkimyksistä kertovat siitä, miten viileät maiden suhteet tällä haavaa ovat. Kapon mukaan Venäjän tiedusteluelimet yrittävät saada Virosta "oman edustajan" europarlamenttiin ja panostavat siksi erään ihmisoikeusjärjestön vironvenäläiseen johtajaan.

Tosin tämä johtaja on jyrkästi kiistänyt minkäänlaisen ehdokkuuden. Tällaisen ehdokkaan läpimeno kesäkuun eurovaaleissa on käytännössä mahdotonta.

Siksi Kapon mukaan Venäjä saattaa nostaa vaalien jälkeen esille jonkin vanhan suunnitelmansa esimerkiksi vaatia venäläisvaltaiselle Koillis-Virolle autonomiaa. Venäjän asianajajiksi Virossa Kapo nimeää parikin venäläistä säätiötä, joista toisella on jo haarakonttori Tallinnassa ja toinen yrittänee perustaa sellaisen.

Viro suhtautuu myös Saksan ja Venäjän Itämeren kaasuputkihankkeeseen kielteisesti. Siksi Viroon yritetään Kapon mukaan vaikuttaa projektiin osallistuvien yhtiökumppanien avulla ja merkkihenkilöiden kautta Saksassa, Hollannissa ja Suomessa. Suomessa tällainen merkkihenkilö on Paavo Lipponen, joka ajaa Nordstream-yhtiön kaasuputkihanketta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.