Mainos

Viron reformipuolue vaatii pääministeri Partsin eroa

Viron liberaali reformipuolue vaatii pääministeri Juhan Partsia (Res Publica) eroamaan. Puolueen varapuheenjohtaja Meelis Atonen toteaa Eesti Päeväleht -lehden haastattelussa, ettei reformipuolue voi enää jatkaa yhteistyötä Partsin johtamassa hallituksessa.

-Uskon, ettei myöskään kansanliitto ole halukas jatkamaan. Mielestäni nykyiset kolme hallituspuoluetta voivat jatkaa yhteistyötä, mutta pääministerin on oltava toinen, Atonen toteaa haastattelussa. Atonen pitää todennäköisenä, että parlamentti punnitsee Partsin hallituksen luottamuksen ensi viikolla.

Presidentti Arnol Rüütel hyväksyi eilen Partsin pyynnön ja erotti reformipuoluetta edustavan ulkoministeri Kristiina Ojulandin. Erottamispyyntöään Parts perusteli asiakirjojen katoamisesta syntyneellä luottamuspulalla.

Ojuland haluaisi jatkaa ministerinä

Ojuland on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan ulkoministerin tehtävät uudelleen hoitoonsa, jos reformipuolue niin haluaa. Viikon puolivälissä reformipuolueen johtaja Andrus Ansip sanoi asettavansa Ojulandin uudelleen ehdolle, jos Rüütel hyväksyy Partsin pyynnön. Ansip on mainittu yhtenä mahdollisena pääministeriehdokkaana. Reformipuolue päättää jatkotoimista maanantaina.

Viro ajautui hallituskriisiin alkuviikosta, kun suojelupoliisi vahvisti, että ulkoministeriöstä on kateissa lähes sata salaiseksi luokiteltua asiakirjaa vuosilta 1996-2004. Ulkoministeri Ojuland on kiistänyt olevansa vastuussa papereista eikä suostunut eroamaan. Parts on viikon mittaan perustellut jyrkkää reaktiotaan myös sillä, että hän oli jo viime keväänä aikeissa vaihtaa ulkoministeriä. Tuolloin Ojuland käytti runsaasti aikaa pyrkiessään Euroopan neuvoston pääsihteeriksi. Hän kuitenkin hävisi äänestyksen.

Lyhytikäisiä hallituksia

Viron uuden itsenäisyyden ajan hallitukset ovat olleet lyhytikäisiä. Partsin keskusta-oikeistolainen hallitus on jo yhdestoista sen jälkeen kun Viro itsenäistyi 1991.

Reformipuolue on esittänyt ratkaisuksi parlamenttivaalien aikaistamista, ja varsinkin suurin oppositioryhmä, Edgar Savisaaren johtama keskusta, on innostunut ajatuksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.