Mainos

Viron puolustusministeri MTV Uutisille: Isäntämaasopimuksella Suomi lähentyy Natoa

Suomi ja Ruotsi allekirjoittavat niin kutsutun Naton isäntämaapöytäkirjan tänä iltana Naton huippukokouksessa Walesissa.

Pöytäkirja helpottaa muun muassa Naton sotaharjoituksien pitämistä Suomessa sekä sallii Naton nopean joukkojen tulon maahan Suomen niin päättäessä. 

Suomen valtiojohto on tähdentänyt, että pöytäkirja ei ole askel kohti Nato-jäsenyyttä, vaan pitkään valmisteltu prosessi, jota ei ole varta vasten tähdätty allekirjoitettavaksi Walesin huippukokouksen yhteydessä.

 

Nato-maa Viron puolustusministeri pitää sopimusta hyvänä kehityksenä Naton kannalta.

 

– Minusta isäntämaasopimuksen allekirjoittaminen on hyvin positiivinen askel lähemmäksi Natoa, arvioi ministeri Sven Mikser MTV Uutisille Walesin huippukokouksessa.

 

Mikserin mielestä Suomi on jo nyt hyvin kyvykäs valtio sotilaallisesti, ja siksi mahdollinen jäsenyyden hakeminen olisi Virosta suotavaa.

 

– Jos Suomi päättäisi hakea jäseneksi, polku olisi varmasti hyvin lyhyt ja kitkaton. Olen ymmärtänyt, että maanne on vielä jokseenkin kaukana siitä päätöksestä, mutta siitä olisi syytä keskustella.

 

Mikser muistuttaa sekä Baltian maiden että Suomen maantieteellisesti sijainnista.

 

– Me olemme sotilasliiton kannalta hieman periferiassa, jokseenkin eristäytyneitä. Suomen jäsenyys tekisi Natosta tällä suunnalla tietysti vahvemman. 

 

Mikser painottaa, että uhkat ovat nykyään äkkinäisiä ja varoitusaikaa ei juurikaan ole. Nato olisi hänen mielestään ainoastaan hyvää puolustuspolitiikkaa. 

               

– Vaikka Suomen omat puolustusvoimat ovat merkittävästi suuremmat kuin Viron, muistutan kuitenkin, että ette ole mitenkään suuri maa. Ja meillä molemmilla on melko vaarallinen naapuri, Mikser puolustusministeri summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.