Mainos

Viron presidentti marssi ulos protestina venäläisille

Viron ja Venäjän oli määrä liennyttää tulehtuneita suhteitaan Siperiassa pidetyn suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin yhteydessä, mutta toisin kävi.

Viron presidentti Toomas Henrik Ilves asteli tänään ulos kokouksesta suivaannuttuaan venäläispoliitikon puheista. Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja arvosteli puheessaan Viron "välinpitämätöntä" tapaa kohdella maan venäläisvähemmistöä.

Hanti-Mansijskissa pidetyn kokouksen alkuvaiheessa Ilves kertoi olevansa toiveikas Viron ja Venäjän suhteiden parantumisesta. Hän tapasi presidentti Dmitri Medvedevin eilen, mutta merkittäviä edistysaskeleita ei otettu.

Viron venäläisväestön aseman ohella maiden suhteita hiertävät muun muassa kiistat historiantulkinnoista sekä ristiriidat kaupankäynnissä ja puolustusasioissa.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin koulutuspäällikön Tapani Kaakkuriniemen mukaan Viro ei halua myöntää Venäjän suurvalta-asemaa vaan korostaa omaa itsenäisyyttään, tämä näkyy juuri tällaisena irtiottona.

- Selvä merkki siitä, että Viron ja Venäjän suhde on tulehtunut ja ehkä hieman allerginenkin. Siellä ei ole oikein käyty sitä pyykinpesua läpi, joka on jossain vaiheessa joka tapauksessa tehtävä.

(MTV3-STT-BNS-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.