Mainos

Viron presidentti kumoaisi kielilain

Viron presidentti Lennart Meri haluaa, että parlamentin marraskuussa hyväksymä kielilaki kumotaan perustuslain vastaisena. Presidentti Meri on jättänyt asiasta Viron valtakunnanoikeudelle kantelun.

Presidentin mukaan maan hallitus voi kielilain ansiosta päättää parlamentin jäsenten kielitaidosta ja tällainen laki sotii hänen mielestään maan perustuslakia vastaan. Kielilaki takaa toimeenpanovallan haltijoille oikeuden parlamentin ja kunnanvaltuustojen jäsenten kielitaidon arvioimiseen. Koska kyseiset jäsenet on kuitenkin valittu vaaleilla, järjestely on Meren mielestä vastoin perustuslain pääperiaatetta vallan jakamisesta toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovaltaan.

Viron parlamentti hyväksyi kielilain marraskuun puolivälin jälkeen. Lakia valmistelleen kulttuuriasiain komitean mukaan laki ei laajenna, vaan ainoastaan määrittelee hallituksen valtaa. Presidentti ei kuitenkaan ole samaa mieltä, vaan päätti kieltäytyä hyväksymästä lakia. Presidentti Meri on saanut tukea maan venäjäkielisten asioita ajavilta puolueilta sekä maan etnisiltä vähemmistöryhmiltä.
(STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.