Mainos

Viron parlamentti ratifioi EU:n perustuslain

Virossa parlamentin päätös riittää EU:n perustuslain hyväksymiseen. Joukko EU:n vastustajia oli kerännyt allekirjoituksia vetoomukseen, jolla kansanedustajia kehotettiin hylkäämään sopimus.

Viro on liittynyt niiden maiden joukkoon, jotka ovat hyväksyneet EU:n perustuslaillisen sopimuksen. Päätös perustuslain ratifioinnista syntyi parlamentissa äänin 73-1. Virosta tuli 15. EU-maa, joka on ratifioinut perustuslain.

Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoo, että hyväksymällä perustuslain Viro viestittää Euroopalle pyrkimystään kohti vahvempaa, tehokkaampaa ja demokraattisempaa unionia.

- Sopimus on hyväksi Euroopalle ja hyväksi Virolle, se on paras mahdollinen tällä hetkellä, Paet toteaa.

EU:n perustuslakia vastaan äänesti ainoastaan Reformipuolueen Igor Gräzin, jonka mukaan EU on umpikujassa ja koko perustuslaki vain hämäystä. Liberaalia Reformipuoluetta johtaa pääministeri Andrus Ansip. Joukko EU:n vastustajia oli puolestaan kerännyt allekirjoituksia vetoomukseen, jolla kansanedustajia kehotettiin hylkäämään sopimus.

"Sopimusta ei ole edes luettu"

Viron laajalevikkisin päivälehti Postimees arvioi, ettei EU:n perustuslaki ole ollut kovin suosittua luettavaa Viron parlamentissa. Lehden mukaan vain harvat kansanedustajat ovat todella perehtyneet sen sisältöön.

Postimees-lehden kyselyssä 79 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei Viron parlamentin pitäisi hyväksyä koko lakia. Hyvin monille virolaisille asia on kuitenkin yhdentekevä. Eurobarometrin mukaan vain 12 prosenttia virolaisista uskoo, että perustuslaista on hyötyä EU:lle.

Virolaisista 67 prosenttia kannattaa EU:ta. Noin puolet virolaisista arvioi, että kaksi vuotta kestänyt EU-jäsenyys on vienyt Viroa parempaan suuntaan ja vain 15 prosenttia pitää kehitystä negatiivisena.

Virossa parlamentin päätös riittää EU:n perustuslain hyväksymiseen. Suurimmista puolueista vain Keskustapuolue olisi halunnut asiasta kansanäänestyksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.